Το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς ομολόγων προσφέρει στους επενδυτές νέες επιλογές

Το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς ομολόγων προσφέρει στους επενδυτές νέες επιλογές

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ξένοι επενδυτές ανταποκρίνονται στο άνοιγμα της κινεζικής αγοράς κρατικών ομολόγων σε μια εποχή όπου αναζητούνται νέα επενδυτικά καταφύγια. Επενδυτές που μίλησαν στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC θεωρούν πως τα κρατικά ομόλογα της Κίνας προσφέρουν μια εναλλακτική ως επενδυτικό καταφύγιο. Το ενδιαφέρον αυτό παρατηρείται παρά τις πιέσεις που δέχονται οι χρηματιστηριακές αγορές και το νόμισμα της Κίνας από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Κίνας κυμαίνονταν χθες στο 3,62%.

Προς το παρόν, οι ξένες τοποθετήσεις σε κρατικούς τίτλους της Κίνας περιορίζονται στο 7%, αλλά παρατηρείται αύξηση των εισροών για τεχνικούς και άλλους λόγους. Ενας από αυτούς είναι ότι τα κινεζικά ομόλογα δεν επηρεάζονται τόσο από αλυσιδωτές αντιδράσεις σε άλλες αναδυόμενες αγορές, δηλώνει ο Τζέισον Πανγκ, διαχειριστής κεφαλαίων στην J.P. Morgan Asset Management στο Χονγκ Κονγκ. «Επειδή, προς το παρόν, η συμμετοχή των ξένων είναι χαμηλή, η αγορά δεν είναι εκτεθειμένη σε εκροές κεφαλαίων», τονίζει ο κ. Πανγκ. O Ερβιν Σανφτ, στέλεχος και διαχειριστής κεφαλαίων στην E Find Management στο Χονγκ Κονγκ θεωρεί πως το μικρό μέγεθος της αγοράς αυτής είναι μια μορφή προστασίας από τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα έδωσε το πράσινο φως στους διαχειριστές κεφαλαίων να επενδύουν ταυτόχρονα για περισσότερα από ένα fund, ανοίγοντας τον δρόμο για την αύξηση των πράξεων στις αγορές χρέους της Κίνας. Κατάργησε, επίσης, φόρο στα εισοδήματα από τόκους που αφορούν επενδύσεις ομολόγων από ξένους επενδυτές. Επιπροσθέτως, φαίνεται να έχουν λυθεί όλα τα τεχνικά ζητήματα για την ενσωμάτωση των κινεζικών ομολόγων στον παγκόσμιο δείκτη Bloomberg-Barclays Global Aggregate Index.

«Η εμπορική διαμάχη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα μπορεί να επηρεάζει το γουόν αλλά δεν φαίνεται να ασκούνται μεγάλες πιέσεις στα ομόλογα της χώρας», παρατηρεί ο κ. Σανφτ της E Find Management. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει επιτρέψει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ξένων επενδυτών μέσω ενός «προγράμματος σύνδεσής» τους με το Χονγκ Κονγκ.

Η ελκυστικότητα των κινεζικών ομολόγων στους ξένους επενδυτές δεν σημαίνει πως δεν ελλοχεύουν κίνδυνοι για την οικονομία. Η επιβράδυνση της οικονομίας είναι ένας από τους κινδύνους που καλείται να διαχειριστεί το Πεκίνο. Το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 6,7% αντανακλώντας τη χαμηλότερη επίδοση από το τρίτο τρίμηνο του 2016. Πρόκειται, επιπλέον, για μια οικονομία που εξαρτάται από τις εξαγωγές παρά την αύξηση της εγχώριας ζήτησης κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Τέλος, το Πεκίνο λαμβάνει μέτρα για να τιθασεύσει τον υπερβολικό δανεισμό των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό κλάδο, από κρατικές τράπεζες. Ηδη έχουν συσσωρευθεί μη εξυπηρετούμενα δάνεια που προβληματίζουν το Πεκίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή