Το ΚΥΣΕΑ ανανέωσε τη θητεία του ΑΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη

Το ΚΥΣΕΑ ανανέωσε τη θητεία του ΑΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανανέωση της θητείας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, αποφάσισε χθες το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε χθες συνάντηση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζόζεφ Ντάνφορντ. Η συνάντηση των δύο ανδρών έλαβε χώρα σε καλό κλίμα, ένδειξη του γενικότερα θετικού κλίματος ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον, αλλά και της πολύχρονης, προσωπικής σχέσης του στρατηγού Ντάνφορντ με τον ναύαρχο Αποστολάκη.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές επιθυμούν να δουν τη συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ να προχωρεί περισσότερο. Μάλιστα, ο στρατηγός Ντάνφορντ, που μίλησε με θερμά λόγια για τη βάση της Σούδας, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ο ναύαρχος Αποστολάκης εξέφρασε ενδιαφέρον για διεύρυνση της αμερικανικής πρόσβασης σε ελληνικές βάσεις. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη μετακίνηση προσωπικού και μέσων από και προς θέατρα επιχειρήσεων. Στη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκε το περιβάλλον ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής ενώ, όπως αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν του ΓΕΕΘΑ, «εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων». Ο κ. Αποστολάκης από την πλευρά του αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης διεθνών στρατιωτικών συνεργασιών, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. και περιέγραψε στον ομόλογό του την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο.

Ο κ. Ντάνφορντ επισκέφθηκε και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, όπου ενημερώθηκε από τους αρμόδιους για την οργάνωση και τη λειτουργία του. Σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις στρατιωτικές συνεργασίες σε τριμερές και τετραμερές επίπεδο, ενώ επισήμανε ότι αντιλαμβάνεται τη σημασία της Ελλάδας για την περιοχή. Οι Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών συνεργάζονται ποικιλοτρόπως στην περιοχή. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η μεγάλη αεροναυτική άσκηση που ξεκινάει στις 8 Σεπτεμβρίου στην Ανατολική Μεσόγειο με διοργανώτριες τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο, η «Bright Star 2018». Στη φετινή άσκηση θα συμμετάσχουν, εκτός από τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο, δυνάμεις από την Ελλάδα, την Ιορδανία, τη Βρετανία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή