Τεταμένο το κλίμα μεταξύ Ρώμης και Κομισιόν

Τεταμένο το κλίμα μεταξύ Ρώμης και Κομισιόν

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες της λαϊκιστικής ιταλικής κυβέρνησης συνεργασίας άρχισαν από χθες να συζητούν στα σοβαρά το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019, με τους επενδυτές να ερμηνεύουν θετικά τη δήλωση του Ματέο Σαλβίνι, ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας, ότι δεν θα παραβιαστεί το δημοσιονομικό όριο του 3% του ΑΕΠ.

Τις προηγούμενες εβδομάδες ο Σαλβίνι και ο Λουίτζι ντι Μάιο, ηγέτης του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων, δήλωναν ότι δεν θα διστάσουν να παραβιάσουν το όριο για δημοσιονομικό έλλειμμα μικρότερο από 3% του ΑΕΠ.

Το ίδιο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών Τζουζέπε Τρία επέμενε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο από 1,5% με 2% του ΑΕΠ ώστε να μην προκληθεί αναταραχή στις αγορές. Χθες η ιταλική εφημερίδα La Stampa ανέφερε πως ο Σαλβίνι έχει αποδεχθεί πως το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα πρέπει να υπερβεί το 2% και πως θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί «όλοι οι κανόνες».

Ο Τρία προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να πείσει τους Ντι Μάιο και Σαλβίνι να μην εισαγάγουν στον προϋπολογισμό του 2019 όλα τα μέτρα που είχαν υποσχεθεί προεκλογικά με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος μεταξύ 100 δισ. ευρώ και 120 δισ. ευρώ ή 6% με 7% του ΑΕΠ. Μια συμβιβαστική λύση θα ήταν η ιταλική κυβέρνηση να χωρίσει στα δύο το προεκλογικό πακέτο περιορίζοντας την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο Τρία έχει πολύ δύσκολο έργο καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των μαξιμαλιστικών απαιτήσεων των Ντι Μάιο και Σαλβίνι και παράλληλα να πείσει τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο πως είναι προς το συμφέρον όλων να επιτρέψουν στην Ιταλία να αυξήσει ελαφρώς το δημοσιονομικό της έλλειμμα ώστε να αντισταθμίσει την επιβράδυνση του ΑΕΠ το 2018 και το 2019. Ο Τρία προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,2% το 2018 έναντι 1,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Ομόλογα

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε χθες κατά 12 μονάδες βάσης στο 3,062%, ενώ η απόδοση του διετούς ομολόγου κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τουλάχιστον τελευταίων τριών μηνών, υποχωρώντας κατά 18 μονάδες βάσης στο 1,217%.

Η διαφορά της απόδοσης (spread) μεταξύ ιταλικού και γερμανικού δεκαετούς ομολόγου περιορίστηκε χθες κατά 10 μονάδες βάσης στις 272 μονάδες (2,72%). «Θα έλεγα πως συνολικά η υποχώρηση των αποδόσεων είναι αρκετά ενθαρρυντική και τα σχόλια του Σαλβίνι έδωσαν ώθηση στην αγορά», σχολίασε μιλώντας στο Reuters o Κριστόφ Ρίγκερ, αναλυτής ομολόγων της Commerzbank. Παρ’ όλα αυτά η αβεβαιότητα που κυριαρχεί σχετικά με τις προθέσεις των Ντι Μάιο και Σαλβίνι έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της απόδοσης των ιταλικών ομολόγων τους τελευταίους μήνες.

Παρά την υποχώρηση των αποδόσεων χθες, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι περιπετειώδεις για πολιτικούς και επενδυτές καθώς η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να συντάξει και στη συνέχεια να αποστείλει στις Βρυξέλλες το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019. Μέχρι σήμερα η Ρώμη στέλνει συστηματικά αντικρουόμενα μηνύματα στις Βρυξέλλες και στις αγορές.

Οι Ντι Μάιο και Σαλβίνι υιοθετούν σαφώς συγκρουσιακό τόνο όταν αναφέρονται στην Ε.Ε. ενώ είναι εξίσου σαφές πως υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο λαϊκιστών ηγετών και του υπουργού Οικονομικών Τζουζέπε Τρία. Δύο είναι τα ακανθώδη ερωτήματα.

Πρώτον, αν ο Τρία θα καταφέρει να πείσει τους Ντι Μάιο και Σαλβίνι να περιορίσουν τις προσδοκίες τους και να μην επιμείνουν σε αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, πολύ περισσότερο δε σε παραβίαση του ορίου.

Δεύτερον, αν ο Τρία θα καταφέρει να πείσει τις Βρυξέλλες και το Eurogroup πως είναι προτιμότερο να επιτρέψουν στην Ιταλία να διατηρήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 1,5% του ΑΕΠ το 2019 ή να το αυξήσει στο 2% του ΑΕΠ, παρά να το μειώσει στο 0,8% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος για το 2019 σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή