Μονομαχία Αριστεράς – AfD για τη λαϊκή ψήφο

Μονομαχία Αριστεράς – AfD για τη λαϊκή ψήφο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τη στιγμή που η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αναδεικνύεται σε δεύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα, παρά τις κατηγορίες ότι διατηρεί υπόγειες γέφυρες με τους νεοναζί της Σαξονίας, που έδωσαν δυναμικό «παρών» στις πρόσφατες αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις στο Κέμνιτς, μερίδα της γερμανικής Αριστεράς υιοθετεί εξίσου ρατσιστική ρητορική για να επαναπατρίσει τις ψήφους των λαϊκών στρωμάτων.

Χθες παρουσιάστηκε το κίνημα «Σήκω» (Aufstehen) από τη συμβία του πρώην Σοσιαλδημοκράτη υπουργού Οσκαρ Λαφοντέν, Σάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία είναι στέλεχος του κόμματος της Αριστεράς. Οι απόψεις της όμως διχάζουν το κόμμα της, με αποτέλεσμα να προχωρήσει στη συγκρότηση του προαναφερθέντος κινήματος, στο οποίο υποτίθεται ότι συστεγάζονται εκτός από αριστεροί, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι. Ο ίδιος ο Λαφοντέν δεν έκρυψε σε συνέντευξή του στη Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε τις προθέσεις της πρωτοβουλίας: «Η κίνηση επιθυμεί να εμποδίσει τη μεταπήδηση ψηφοφόρων στην AfD και ει δυνατόν να αντιστρέψει τη δυναμική».

Η Βάγκενκνεχτ, από την πλευρά της, τόνισε ότι «θέλει να κερδίσει όσους είναι δυσαρεστημένοι και έχουν συχνά την αίσθηση ότι δεν εισακούονται πια από τους πολιτικούς… Πράγματι συχνά από οργή και απελπισία αυτοί οι άνθρωποι δίνουν την ψήφο τους σε τέτοιου είδους κόμματα». To κίνημα στοχεύει κυρίως στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, σε πολλά από τα οποία θα πραγματοποιηθούν εκλογές το 2019 για την ανανέωση των τοπικών κοινοβουλίων, με την άνοδο της Ακροδεξιάς να διαφαίνεται ήδη. Και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ωστόσο, η αύξηση της επιρροής της AfD είναι έκδηλη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, η Εναλλακτική είναι δεύτερο κόμμα, με ποσοστό 17%. Στην ίδια δημοσκόπηση, η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) συγκεντρώνει ποσοστό 28,5%, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) περιορίζεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 16%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή