Βέβαιος ο Ζ. Ζάεφ για το δημοψήφισμα

Βέβαιος ο Ζ. Ζάεφ για το δημοψήφισμα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη «μακεδονική» ταυτότητα και τη «μακεδονική» γλώσσα, καθώς και τη διασφάλισή τους από τη συμφωνία των Πρεσπών χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ως βασικό επιχείρημα στην προεκλογική καμπάνια ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου.

«Η μακεδονική γλώσσα θα είναι πάντοτε μακεδονική και η μακεδονική ταυτότητα θα είναι πάντοτε μακεδονική», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας και δήλωσε «πεπεισμένος ότι το δημοψήφισμα θα πετύχει». Χθες, ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε (σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ) και στις διαρροές των WikiLeaks που επανήλθαν στη δημοσιότητα σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ το 2008 έναντι των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό. Ο κ. Ζάεφ είπε ότι αυτές οι διαρροές είναι ένας ακόμη λόγος να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα οι πολίτες της ΠΓΔΜ, επαναλαμβάνοντας ότι η επιμονή για διατήρηση της «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας εκ μέρους της κυβέρνησής του ήταν η ενδεδειγμένη.

«Μέρος της λύσης στο ονοματολογικό είναι η συνολική χρήση του ονόματος, ή αλλιώς το “erga omnes”, το οποίο εμείς αποδεχθήκαμε και είμαι χαρούμενος που επιβεβαιώθηκε ολόκληρη η ταυτότητά μας – η “μακεδονική” γλώσσα, που ήταν ένας σημαντικός στόχος για τη διαπραγματευτική ομάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρoσέθεσε πως «τα στοιχεία –του τηλεγραφήματος– είναι ένας ακόμα λόγος να σταθούμε ενωμένοι και να διασφαλίσουμε το μέλλον της «Μακεδονίας», ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου.

Σήμερα, στα Σκόπια καταφθάνει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα έχει συνάντηση όχι μόνο με τον κ. Ζάεφ, αλλά και με τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, την υπουργό Αμυνας Ραντμίλα Σεκέρινσκα και τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι. Ο κ. Στόλτενμπεργκ θα επισκεφθεί και ένα χωριό στο οποίο άνδρες του ΝΑΤΟ από την ΚFOR είχαν βοηθήσει τον τοπικό πληθυσμό έπειτα από καταστροφές που προκάλεσε θεομηνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή