Αντιδράσεις συγγενών σε νεκρολογία για την Αρίθα Φράνκλιν

Αντιδράσεις συγγενών σε νεκρολογία για την Αρίθα Φράνκλιν

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΙΤΡΟΪΤ. «Προσβλητική και κακόγουστη» χαρακτήρισαν μέλη της οικογένειας της Αρίθα Φράνκλιν τη νεκρολογία που εκφώνησε πάστορας στην κηδεία της την περασμένη εβδομάδα.

Ο αιδεσιμότατος Τζάσπερ Ουίλιαμς, ιερέας της Βιβλικής Εκκλησίας Σέιλεμ των Βαπτιστών της Ατλάντα, εκμεταλλεύθηκε τη νεκρολογία, για να εκθέσει κοινωνικά θέματα που απασχολούν τα μέλη της κοινότητας των Αφροαμερικανών. Σε ανακοίνωσή τους τη Δευτέρα, μέλη της οικογένειας της «Βασίλισσας της Σόουλ» διαμαρτυρήθηκαν για τη θεματική της νεκρολογίας, αναφέροντας: «Ο αιδεσιμότατος Ουίλιαμς αξιοποίησε την ευκαιρία που του δόθηκε για να προωθήσει την αρνητική του θεματολογία, με την οποία η οικογένεια της Αρίθα δεν συμφωνεί. Εκτιμάμε ότι τα σχόλιά του ήταν προσβλητικά και κακόγουστα. Ο αιδεσιμότατος Τζάσπερ Ουίλιαμς μίλησε για περισσότερο από 50 λεπτά, χωρίς να απευθυνθεί ουσιαστικά στην εκλιπούσα», αναφέρει η οικογένεια της Αρίθα Φράνκλιν σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οκτάωρη λειτουργία

Μέλη της οικογένειας, φίλοι και θαυμαστές της τραγουδίστριας την αποχαιρέτισαν σε νεκρώσιμη τελετή την Παρασκευή, ύστερα από οκτάωρη θρησκευτική λειτουργία, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ηγέτες της εκστρατείας υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων στις ΗΠΑ.

Στην τελετή τραγούδησαν η Αριάνα Γκράντε, η Τζένιφερ Χάντσον και η Γκλάντις Νάιτ.

Ο αιδεσιμότατος Ουίλιαμς, τον οποίο η οικογένεια επέλεξε λόγω της παροιμιώδους του ευφράδειας, είπε στη νεκρολογία του ότι οι ανύπαντρες Αφροαμερικανές μητέρες δεν είναι ικανές να αναθρέψουν σωστά τα παιδιά τους. «Οι γυναίκες αυτές δεν μπορούν να αναθρέψουν τα παιδιά τους, για να τα κάνουν μαύρους άνδρες. Οι ζωές των μαύρων δεν θα έχουν αξία, έως ότου οι μαύροι αρχίσουν να σέβονται ο ένας τον άλλο και πάψουν να αλληλοσκοτώνονται», είπε ο Ουίλιαμς.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή, ο Ουίλιαμς υπερασπίστηκε τις δηλώσεις του. «Ο αλληλοσεβασμός είναι το “κλειδί” για να αλλάξουμε την πορεία μας ως φυλής», είπε ο Ουίλιαμς. Ο αιδεσιμότατος προσπάθησε με τα λόγια του αυτά να νουθετήσει την αφροαμερικανική κοινότητα ως προς τα δεινά της διχόνοιας και της διάλυσης του κοινωνικού ιστού.

Η Αρίθα Φράνκλιν πέθανε στις 16 Αυγούστου στο σπίτι της στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, από καρκίνο στο πάγκρεας. Η δημοφιλής καλλιτέχνις, που έλαβε τον τίτλο της «Βασίλισσας της Σόουλ», είχε τραγουδήσει στην ορκωμοσία τριών προέδρων, του Τζίμι Κάρτερ, του Μπιλ Κλίντον και του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, το 2005.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε ο θάνατος της Αρίθα Φράνκλιν στο Ντιτρόιτ, όπου χιλιάδες κάτοικοι απέτισαν φόρο τιμής. Η σορός της Αρίθα είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Μουσείο Αφρικανικής Ιστορίας Τσαρλς Ράιτ, για δύο ημέρες, με το κοινό να σχηματίζει ουρές για να την τιμήσει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή