Ο ΔΗΚΤΗΣ (05/09/18)

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα στρατηγική συμμαχία στην ενέργεια

Μία ακόμη στρατηγική συμμαχία έχει προχωρήσει στον χώρο της διευρυμένης πλέον αγοράς φυσικού αερίου, ρεύματος – πετρελαιοειδών και αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως σήμερα. Μεγάλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού και μία από τις μεγάλες – μικρές του κλάδου πετρελαιοειδών ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την ενίσχυση της θέσης τους και στις τρεις ενεργειακές αγορές. Η εταιρεία πετρελαιοειδών με δίκτυο 600 πρατηρίων και περίπου 10.000 απευθείας πελάτες πετρελαίου θέρμανσης θα διακινεί πακέτα ρεύματος και φυσικού αερίου που θα προμηθεύεται από έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους και παραγωγούς της αγοράς. Η συμφωνία, που αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως σήμερα, σηματοδοτεί την τάση συγκέντρωσης στην οποία εισέρχεται η ενεργειακή αγορά μετά την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού. Ο δρόμος άνοιξε με την εξαγορά της ΝRG από τη Μotor Oil, μέσω της οποίας η τελευταία εισήλθε στην αγορά του ηλεκτρισμού.

Η έξτρα επιβάρυνση του Αυγούστου

Αντιμέτωπες με σημαντική επιβάρυνση, 20 ευρώ ανά εργαζόμενο, βρίσκονται όλες οι επιχειρήσεις της χώρας. Μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές Αυγούστου θα πρέπει να καταβάλουν και την ετήσια εργοδοτική εισφορά 20 ευρώ ανά εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου για την υλοποίηση κατασκηνωτικών προγραμμάτων. Αφορά όλους τους εργοδότες που καταβάλλουν και εισφορές υπέρ του πρώην οργανισμού Εργατικής Εστίας. Μάλιστα, με έγγραφό του ο ΕΦΚΑ επισημαίνει ότι υποχρέωση καταβολής έχουν οι εργοδότες και για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που με βάση το νόμο Κατρούγκαλου εντάχθηκαν ως μισθωτοί στην ασφάλιση του νέου φορέα.

Ξεμπλοκάρει η ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη

Εντολή στον ΑΔΜΗΕ να συστήσει SPV (ειδικό επενδυτικό σχήμα) με μετοχική συμμετοχή 100%, στην οποία στη συνέχεια θα δώσει τη δυνατότητα στο 39% να μπουν ο ΕuroAsia και οι διαχειριστές της Γαλλίας και του Βελγίου (RTE και Elia), έδωσε η ΡΑΕ με χθεσινή απόφασή της, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Η απόφαση αφήνει στα ενδιαφερόμενα μέρη περιθώρια τριών μηνών για διαπραγματεύσεις.

Η ώρα δεν είναι τώρα, διαμηνύει η Κομισιόν

Είναι σαφές ότι η Κομισιόν, αν ήταν στο χέρι της, θα ακύρωνε από τώρα το μέτρο της περικοπής των συντάξεων που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς για το 2019. Εξάλλου, ευθύς εξαρχής είχε ευθαρσώς δηλώσει πως δεν θεωρούσε απαραίτητο το μέτρο, σε αντίθεση με το ΔΝΤ. Αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει ταυτόχρονα πως την τελική απόφαση θα τη λάβουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Γι’ αυτό και «τρομάζει» με τις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων που σπεύδουν να προαναγγείλουν την κατάργηση του μέτρου. Η ώρα δεν είναι τώρα, διαμηνύουν. Οι βιαστικές δηλώσεις μόνον αρνητικές αντιδράσεις μπορούν να προκαλέσουν.

«Κρας τεστ» για τον εξωδικαστικό

Σε «συνθήκες περιβάλλοντος» αναμένεται να δοκιμαστεί εκ νέου ο εξωδικαστικός μηχανισμός τους προσεχείς μήνες. Μετά τις αλλαγές που έγιναν στον νόμο, με βασικότερη τη δυνατότητα ένταξης και των χρεών του 2017, μένει πλέον να φανεί κατά πόσο θα αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για την ένταξή τους στην εξωδικαστική διαδικασία ρύθμισης οφειλών. Η ολοκλήρωση της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων για το προηγούμενο έτος και η επάνοδος σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας των επιχειρήσεων, μετά την καλοκαιρινή ραστώνη, αποτελούν τη νέα αφετηρία που θα κρίνει την επιτυχία του θεσμού. Στην ουρά για την υποβολή αίτησης αναφορικά με τη ρύθμιση των οφειλών τους προς τράπεζες και Δημόσιο, αλλά και άλλους πιστωτές, εκτιμάται ότι είναι περί τις 48.000 επιχειρήσεις που έχουν μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αλλά δεν έχουν ακόμη καταθέσει την αίτησή τους. Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί φθάνουν προς το παρόν τις 3.400, ενώ αυτές που συμφωνήσαν ρύθμιση των οφειλών τους περιορίζονται σε 350.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή