Οι «Δρόμοι της φωτιάς» στην πρώτη θέση

Οι «Δρόμοι της φωτιάς» στην πρώτη θέση

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 21 Νοεμβρίου 1981 ο Βαγγέλης Παπαθανασίου παραχωρεί συνέντευξη στο περιοδικό του βρετανικού Sunday Telegraph. «Δεν θέλω να είμαι επιτυχημένος», λέει. «Θέλω να είμαι ο εαυτός μου». Τον Μάρτιο του 1981 είχαν κυκλοφορήσει «Οι δρόμοι της φωτιάς» («Chariots of Fire»). Ηταν το πρώτο του κινηματογραφικό σάουντρακ και είχε ήδη πουλήσει τρία εκατομμύρια αντίτυπα. Αφιέρωσε το μουσικό θέμα στον πατέρα του, που ήταν δρομέας όταν ήταν νέος και μόλις είχε φύγει από τη ζωή. Λίγους μήνες αργότερα, στις 29 Μαρτίου 1982, ο συνθέτης θα κερδίσει το Οσκαρ μουσικής. Το στοχαστικό, ηρωικό, δωρικό μουσικό θέμα εμπνέει έκτοτε δρομείς και μη. Δεν έφυγε ποτέ από την επικαιρότητα, ενώ θεωρήθηκε τόσο άρτιο ώστε επελέγη για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012.

Πρόσφατα, το θέμα από τους «Δρόμους της φωτιάς» κέρδισε την πρώτη θέση ανάμεσα στα κλασικά μουσικά θέματα που συνοδεύουν αθλητικές διοργανώσεις σε ψηφοφορία μεταξύ των ακροατών του ραδιοσταθμού Classic FM. Το Nessun Dorma του Πουτσίνι βρέθηκε στη δεύτερη θέση και το Bolero του Ραβέλ στην τέταρτη.

Και μια μικρή ιστορία: αρχικά, οι δημιουργοί της ταινίας, ο σκηνοθέτης Χιου Χάντσον και ο παραγωγός Ντέιβιντ Πάτναμ, είχαν επιλέξει ως κύριο μουσικό θέμα το «L’Enfant» από το άλμπουμ του συνθέτη «Opera Sauvage» (1979). Ομως, λίγο πριν από την ολοκλήρωση του μοντάζ, ο Παπαθανασίου συλλαμβάνει αυτή τη μουσική. Καλεί στο Nemo Studio, όπου εργάζεται, τον Πάτναμ και τον Χάντσον, οι οποίοι πείθονται αμέσως ότι πρόκειται για την αρτιότερη επιλογή. Τελικά, γιατί οι «Δρόμοι της φωτιάς» ταξιδεύουν ακόμα στον χρόνο; Ισως γιατί ο συνθέτης εννοούσε αυτό που είπε το 1981: ήταν και παραμένει ο εαυτός του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή