Ντοματίνια ψητά με βραστά και ξιδάτα χόρτα και χταπόδι (Βαλένθια)

Ντοματίνια ψητά με βραστά και ξιδάτα χόρτα και χταπόδι (Βαλένθια)

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σεφ Δημήτρης Κοντόπουλος ετοίμασε 3 εξαίσιες ντοματοσαλάτες με Ισπανικές επιρροές.

Μετρίας δυσκολίας / Προετοιμασία: 40΄ Αναμονή: 3 ώρες, Ψήσιμο: 30΄

Υλικά (για 2-3 μερίδες)

  • 15 ντοματίνια βελανίδια ή από τσαμπί
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 μικρό πλοκάμι χταπόδι ψητό, σε μέτρια κομμάτια
  • 500 γρ. τρυφερά φύλλα από βλίτα ή άλλα χόρτα της αρεσκείας μας
  • 1 μάτσο γλιστρίδα (τα τρυφερά κλωνιά)
  • 100 ml ξίδι λευκό
  • 100 ml ελαιόλαδο + 1 κουτ. σούπας ανθός αλατιού, πιπέρι

Διαδικασία

Αν έχουμε υπομονή μπορούμε να ξεφλουδίσουμε τα ντοματίνια, όπως στην προηγούμενη συνταγή για την ανδαλουσιανή σαλάτα με τόνο και πιπεριά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100° C. Βάζουμε τα ντοματίνια σε ταψάκι, πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού, πιπέρι και τη ζάχαρη, ραντίζουμε με τη 1 κουταλιά λάδι και ψήνουμε για 30 λεπτά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και κρατάμε στην άκρη τα υγρά του ταψιού.

Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε τα χόρτα για 30-60 δευτερόλεπτα. Τα βγάζουμε και τα κρυώνουμε αμέσως σε παγωμένο νερό για να μείνουν κρουστά και ζωηρόχρωμα. Σε ένα μπολ κρατάμε περίπου 300 ml από το νερό των βλίτων, προσθέτουμε τα υγρά από το ταψί, το ξίδι και αλάτι.

Βάζουμε μέσα τη γλιστρίδα και την αφήνουμε να μαριναριστεί για τουλάχιστον 3 ώρες. Στραγγίζουμε καλά την ξιδάτη γλιστρίδα (κρατάμε τη μαρινάδα) και τη βάζουμε σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε τα ντοματίνια, περιχύνουμε με τα 100 ml λάδι και ανακατεύουμε απαλά.

Προσθέτουμε τα βλίτα και το χταπόδι και, αν θέλουμε πιο όξινη γεύση, ραντίζουμε με τη μαρινάδα της γλιστρίδας.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή