Ο Τζέφρεϊ Πάιατ εγκαινίασε τα έργα ανακαίνισης της πρεσβείας των ΗΠΑ

Ο Τζέφρεϊ Πάιατ εγκαινίασε τα έργα ανακαίνισης της πρεσβείας των ΗΠΑ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα έργα ανακαίνισης του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας, εγκαινίασε ο πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γ. Καμίνη, φωτογραφιζόμενοι μάλιστα συμβολικά κρατώντας ένα φτυάρι.

Οι εργασίες ανακαίνισης θα διαρκέσουν περίπου μία πενταετία ενώ το συνολικό πρότζεκτ έχει υπολογισθεί στα 300 εκατομμύρια δολάρια. 

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει συνάψει σύμβαση με την εταιρεία Caddell Construction με έδρα τις Η.Π.Α. για την ανακαίνιση και αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου της Αμερικανικής Πρεσβείας «Chancery», το οποίο σχεδιάστηκε από τον Walter Gropius και εγκαινιάστηκε στις 4 Ιουλίου 1961.

 

Ο αρχιτέκτονας Βάλτερ Γκρόπιους (1883-1969) είχε επισκεφθεί το 1959 την Ελλάδα. Η έμπνευσή του για το αρχιτεκτόνημα της πρεσβείας προήλθε από τον Παρθενώνα. Εφτιαξε ένα πρωτότυπο σχέδιο με αναφορές στο αρχαίο μνημείο και με έμφαση στην ελληνικότητα. Μέσα σε δύο μήνες, τον Δεκέμβριο του 1959 «ο σκελετός από οπλισμένο σκυρόδεμα έχει σχεδόν συμπληρωθεί» γράφει ο Τύπος της εποχής. Ο άνθρωπος που βρισκόταν στο πόδι του Γκρόπιους ήταν ο αρχιτέκτων Περικλής Σακελλάριος. Εκείνος συντόνιζε μια ομάδα από περίπου 350 Ελληνες μηχανικούς, τεχνίτες και εργάτες που εργάστηκαν στη Βασ. Σοφίας.

Εγκαινιάστηκε επισήμως στις 6 Σεπτεμβρίου του 1961. Πρέσβης τότε ήταν ο Ελις O. Μπριγκς και η λαμπρή τελετή έγινε παρουσία του τότε Ελληνα πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, μελών του υπουργικού συμβουλίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Από την περίοδο της ανέγερσής του που κράτησε μια διετία, το οικοδόμημα είχε ήδη κλέψει την προσοχή των Αθηναίων. Ταυτόχρονα, κτιζόταν και το ξενοδοχείο Χίλτον, που θεωρείται ακόμα και σήμερα, ένα από τα πιο επιτυχημένα από αρχιτεκτονικής άποψης σε ολόκληρη τη διεθνή αλυσίδαπορέσει να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή