Βίαιο προοίμιο της επίθεσης στο Ιντλίμπ

Βίαιο προοίμιο της επίθεσης στο Ιντλίμπ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο συριακός στρατός βομβάρδισε χθες τις δυτικές και νότιες παρυφές της περιοχής Ιντλίμπ, τελευταίου μεγάλου θυλάκου των αντικαθεστωτικών ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία. Είχαν προηγηθεί βομβαρδισμοί της ρωσικής αεροπορίας, οι πρώτοι μετά την 15η Αυγούστου, κάτι που μεταφράστηκε ως προοίμιο της αναμενόμενης επίθεσης. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έπληξαν μόνο στόχους «τρομοκρατών» και όχι κατοικημένες περιοχές.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση και εδρεύει στο Λονδίνο, ανέφερε ότι από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 13 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο προεδρικό αεροπλάνο, κατά την επιστροφή του από το Κιργιζιστάν, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι μια μαζική επίθεση του συριακού στρατού στο Ιντλίμπ θα καταλήξει σε «μεγάλη σφαγή» και σε νέο κύμα προσφύγων προς τη χώρα του. Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η αυριανή σύνοδος κορυφής με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ιρανό Χασάν Ροχανί, στην Τεχεράνη, θα αποτρέψει αυτό το εφιαλτικό ενδεχόμενο. Η Τουρκία αναγνωρίζει την ανάγκη να καταπολεμηθούν οι τζιχαντιστές τρομοκράτες που ελέγχουν μεγάλο μέρος του Ιντλίμπ, αλλά απαιτεί να διαχωριστούν από τον άμαχο πληθυσμό και τους υποστηριζόμενους από τη Δύση αντικαθεστωτικούς του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις δήλωσε από το Νέο Δελχί ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν πληροφορίες που να στηρίζουν τις καταγγελίες της Μόσχας περί κατοχής χημικών όπλων από αντικαθεστωτικούς στο Ιντλίμπ. Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει κατ’ επανάληψιν για επικείμενη προβοκάτσια με στόχο να ενοχοποιηθεί το καθεστώς Ασαντ και να εκδηλωθεί νέα πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ κατά της Συρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή