Οι πέντε σταθμοί που παίρνουν τηλεοπτικές άδειες

Οι πέντε σταθμοί που παίρνουν τηλεοπτικές άδειες

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρονικό διάστημα δεκαπέντε ημερών έχουν στη διάθεσή τους οι πέντε προς αδειοδότηση εταιρείες των τηλεοπτικών σταθμών Alpha, ANT1, ΣΚΑΪ, Star και Epsilon TV για να πληρώσουν την πρώτη δόση των 3,5 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο. Μετά την καταβολή του ποσού, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), που χθες ανακήρυξε τους σταθμούς αυτούς ως «οριστικά δικαιούχους άδειας» εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, θα δημοσιεύσει την απόφασή του στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία αδειοδότησης που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017, με τη δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης.

Στην απόφαση του ΕΣΡ, η οποία έχει ήδη δημοσιευθεί στη Διαύγεια, αναφέρεται πως δεν δικαιούται αδείας η εταιρεία Τηλεοπτική Ελλάδος Α.Ε., συμφερόντων του επιχειρηματία Φίλ. Βρυώνη, πρώην ιδιοκτήτη του σταθμού Epsilon. Επίσης, οδεύει προς οριστική διακοπή μετάδοσης το πρόγραμμα του Mega, αφού με απόφαση του ΕΣΡ έχασε το σχετικό δικαίωμα καθώς δεν έλαβε μέρος στον διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε χθες. Η τύχη του τηλεοπτικού σταθμού θα κριθεί από την κρίση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία αναμένεται κατά πληροφορίες να δημοσιευθεί εντός του Σεπτεμβρίου, καθώς η εταιρεία είχε προσφύγει κατά της απόφασης του ΕΣΡ με την οποία είχε ανακληθεί το δικαίωμα εκπομπής του Mega. Χθες, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε: «Οταν πάει ο άλλος και καταβάλει χρήματα, δεν δικαιολογείται να εκπέμπει κάποιος άλλος έτσι».

Οι άδειες που χορήγησε το ΣτΕ έχουν διάρκεια 10 έτη και η τιμή τους ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ ανά τηλεοπτικό σταθμό, με συνολικό έσοδο για το Δημόσιο ύψους 175 εκατ. ευρώ. Για τους αδειούχους σταθμούς προβλέπεται η μείωση του ειδικού φόρου τηλεόρασης επί των μεταδιδόμενων διαφημίσεων, στο 5% από το 20% που είναι σήμερα.

Στο ΕΣΡ παραμένουν, χωρίς να έχουν διατεθεί, άλλες δύο άδειες εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, έως ότου δημοσιευθεί η επόμενη προκήρυξη των αδειών πανελλαδικής κάλυψης θεματικού περιεχομένου. Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον, οι δύο αυτές άδειες θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες 3 θεματικές άδειες. Την επόμενη εβδομάδα, το ΕΣΡ θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει άμεσα στη δημοσίευση της προκήρυξης των θεματικών ή των περιφερειακών αδειών σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή