Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% σε μία 4ετία ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% σε μία 4ετία ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σταδιακή μείωση κατά 50%, εντός περιόδου τεσσάρων ετών, του στόχου εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ, που σήμερα ανέρχεται σε 2,65 δισ. ευρώ, ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), στο πλαίσιο των επικείμενων φορολογικών εξαγγελιών που αναμένονται κατά τη διάρκεια της προσεχούς ΔΕΘ (Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης). Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει τη μείωση του δημοσιονομικού στόχου του φόρου κατά 20% το πρώτο έτος (ισοδυναμεί με τη διαγραφή της τελευταίας δόσης του φόρου) και κατά 10% ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια. Παράλληλα η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει ότι όποια μείωση υιοθετηθεί θα πρέπει να είναι ίση για όλους τους φορολογουμένους και όχι κλιμακωτή, ανάλογα με την αξία της περιουσίας, όπως σχεδιάζει να πράξει η κυβέρνηση, δίνοντας «ταξικό» χαρακτήρα στις ελαφρύνσεις. Κατά την ΠΟΜΙΔΑ, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν ή να τύχουν δυσμενούς μεταχείρισης εκείνοι που πλήρωσαν τα περισσότερα κατά τα χρόνια της κρίσης και συνεπώς έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη ελαφρύνσεων γιατί κινδυνεύουν με κατασχέσεις και ποινικές διώξεις.

Επίσης, ο θεσμικός φορέας εκπροσώπησης των ιδιοκτητών ακινήτων ζητεί την «κατάργηση της σκανδαλώδους φοροασυλίας τής εκτός σχεδίου γης και του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ», που φέτος επιβάλλεται σε περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ (από 200.000 ευρώ πέρυσι) και συχνά ανέρχεται σε ποσά πενταπλάσια του κυρίως φόρου. Οπως τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ, «ο φόρος αυτός επιβλήθηκε για να φοροαπαλλαγεί σκανδαλωδώς η τεράστιας αξίας εκτός σχεδίου γη της χώρας μας, με αποτέλεσμα τη δραματική απαξίωση της αστικής ιδιοκτησίας και την οικοδομική και επενδυτική απραξία στη χώρα μας». Σύμφωνα με την ομοσπονδία, η απώλεια εσόδων από την πλήρη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου θα υπερκαλυφθεί από την αύξηση του φόρου στα εκτός σχεδίου οικόπεδα (ιδίως όσα έχουν τουριστικό χαρακτήρα) σε 3-5 ευρώ/ στρέμ­μα ετησίως, έναντι του 1 ευρώ/στρέμμα που είναι σήμερα.

Η ΠΟΜΙΔΑ καταλήγει σημειώνοντας ότι «ο μοναδικός στόχος κάθε παρέμβασης σε έναν φόρο-Γολιάθ όπως ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να είναι η σύμμετρη ανακούφιση όλων των φορολογουμένων, με παράλληλη διεύρυνση της φορολογικής του βάσης και όχι με συρρίκνωσή της σε μια προσπάθεια ψηφοθηρίας με αποκλειστικά μικροκομματικά κριτήρια, η οποία όμως θα καταλήξει σε αναπόφευκτο και παταγώδες δημοσιονομικό Βατερλώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή