Βίτσας: «Δεν θα δημιουργηθεί νέο ΚΥΤ στη Λέσβο»

Βίτσας: «Δεν θα δημιουργηθεί νέο ΚΥΤ στη Λέσβο»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ερωτήματα δημιούργησε η απάντηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα στην επιστολή του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, με την οποία ζητεί να ξεκινήσει άμεσα η αποσυμφόρηση του νησιού από τους πρόσφυγες. Οπως ανέφερε ο κ. Γαληνός, η αποσυμφόρηση της Λέσβου εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον υπουργό κατά το Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Σεπτεμβρίου. Την τελευταία εβδομάδα στη Λέσβο οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο έχουν ξεπεράσει τους 10.000 και οι καθημερινές αφίξεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, παρουσιάζοντας μάλιστα και αυξητική τάση. Ας σημειωθεί ότι χθες καταγράφηκε νέο ρεκόρ με 8.455 εγκλωβισμένους στη Μόρια και συνολικά πάνω από 10.500 στο νησί.

Ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε την κατάσταση στο ΚΥΤ Μόριας πολύ δύσκολη έως οριακή, αλλά δεν αναφέρθηκε σε σχέδιο για την αποσυμφόρησή του. «Το κύριο ζήτημα είναι πως ενώ η κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας ισχύει και λειτουργεί δυόμισι χρόνια, οι ροές προς τη Λέσβο παραμένουν υψηλές. Ετσι, δυσκολεύεται η προσπάθεια αποσυμφόρησης του νησιού», ανέφερε. Από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στην ηπειρωτική Ελλάδα 3.950 πρόσφυγες, που είτε έλαβαν άσυλο είτε χαρακτηρίστηκαν ευάλωτοι. Συγχρόνως επεστράφησαν, είτε με βάση την κοινή δήλωση είτε εθελοντικά, 34. Ομως την ίδια περίοδο εισήλθαν στη Λέσβο από τα παράλια της Τουρκίας 5.450. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΥΤ Μόριας τον Ιούλιο μετακινήθηκαν προς την ηπειρωτική Ελλάδα 923 και τον Αύγουστο 954 αιτούντες άσυλο, ενώ τους ίδιους μήνες έφτασαν στη Λέσβο 1.200 και 1.700 αντίστοιχα.

«Οπως καλά γνωρίζετε εξαρτιόμαστε από τις ροές αλλά σε κάθε περίπτωση δεν παραιτούμαστε από την προσπάθεια αποσυμφόρησης. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου, δημιουργούμε συνεχώς νέες θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, επιμένουμε στην ανάγκη ανακατανομής του βάρους σε όλη την Ευρώπη αλλά και στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού και στις τρεις διαστάσεις του (εξωτερική – σύνορα – εντός Ε.Ε.)», τόνισε ο υπουργός. Πρόσθεσε επίσης ότι αυξήθηκε η αστυνόμευση εντός του ΚΥΤ και αποδόθηκαν οι αποζημιώσεις στους κατοίκους των γύρω από το ΚΥΤ χωριών (σ.σ. στον πρώτο κύκλο που ο δήμος είχε πιστοποιήσει). Απολογούμενος διαπίστωσε ότι λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών έχει καθυστερήσει η έναρξη εργασιών για τον βιολογικό καθαρισμό του ΚΥΤ, για το οποίο δηλώνει εργαζόμενος για την επίλυση του θέματος.

Και καταλήγει πως από κοινού με τον δήμαρχο «πρέπει να απομονώσουμε τις όποιες φωνές που είτε από ξενοφοβικά είτε από πολιτικάντικα κίνητρα επιχειρούν να δημιουργήσουν αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων. Για άλλη μια φορά τονίζω. Δεν θα δημιουργηθεί νέο ΚΥΤ στη Λέσβο». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βίτσας είχε υποσχεθεί πως τον Σεπτέμβριο στη Μόρια θα μείνουν 3.500 άτομα. Σύμφωνα, πάντως με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο έχει ζητήσει να καταρτισθεί λίστα με 1.600 αιτούντες άσυλο που μπορούν να μετακινηθούν άμεσα από το νησί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή