«Οχι» Ν.Δ. στην παροχολογία

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υιοθετήσει τη λογική της πλειοδοσίας και των εύκολων υποσχέσεων έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μία εβδομάδα πριν επισκεφθεί τη ΔΕΘ και λίγα 24ωρα πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο, προειδοποιώντας τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε «ακατάσχετη» παροχολογία που είναι επικίνδυνη και χρεώνοντάς του το «πρόβλημα αξιοπιστίας» της χώρας.

«Είναι πολύ εύκολο, καθώς πλησιάζουμε σε μια προεκλογική χρονιά, να μπούμε στον κύκλο και στον πειρασμό των εύκολων παροχών. Η Θεσσαλονίκη, εξάλλου, προσφέρεται για τέτοιου είδους πρακτικές – ο κ. Τσίπρας το γνωρίζει πάρα πολύ καλά αυτό. Μια ακατάσχετη παροχολογία σήμερα, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε κρίσιμη συγκυρία, θα είναι άκρως επικίνδυνη για τη χώρα. Θα αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο τις αγορές κεφαλαίου, θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για την Ελληνική Δημοκρατία, κατά συνέπεια θα αυξήσει και το κόστος δανεισμού για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις», σημείωσε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Διαχωρίζοντας μάλιστα τη θέση του, προανήγγειλε ότι «αυτά που θα πούμε θα είναι λίγα, θα είναι συγκεκριμένα, θα είναι κοστολογημένα και θα είναι πράγματα τα οποία γίνονται». «Σκοπός μας», πρόσθεσε, «είναι να δώσουμε ελπίδα, αλλά ρεαλιστική ελπίδα». Κάλεσε μάλιστα τόσο τα κόμματα όσο και τους κοινωνικούς εταίρους να επιδείξουν υπευθυνότητα «μακριά από μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις». Την ίδια ώρα, από την Πειραιώς έλεγαν ότι σκοπίμως ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμεύθηκε για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όλους από το 20% στο κοστολογημένο 15% – γνωρίζοντας ότι ίσως ο πρωθυπουργός από το Βελλίδειο κατεβάσει το ποσοστό στο 13%.

Μελανά ήταν τα χρώματα με τα οποία περιέγραψε ο πρόεδρος της Ν.Δ. την επόμενη μέρα του προγράμματος, καθώς η χώρα βρίσκεται εκτός αγορών. «Δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, με το επιτόκιο του 10ετούς να έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 4,6%. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η Ελλάδα δεν έχει πια πρόσβαση σε φθηνή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά έχει μείνει με βαριές δεσμεύσεις, πολύ βαριές δεσμεύσεις, μέχρι το 2022.

Η Ελλάδα βγήκε από το 3ο πρόγραμμα βαριά τραυματισμένη και χωρίς σήμερα να έχει πρόσβαση στις αγορές. Και αυτή είναι η σκληρή αλήθεια, μπροστά στην οποία καταρρέει καθημερινά ο μύθος για το δήθεν τέλος των μνημονίων και την τάχα αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές», είπε. Υπογράμμισε, δε, ενώπιον των προέδρων της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΤΕ, του ΣΒΒΕ, και λίγο πριν ανεβεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη για να συναντήσει τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, ότι η χώρα έχει πρόβλημα αξιοπιστίας και πως το «προσωπικό πρόβλημα αξιοπιστίας» του κ. Τσίπρα δεν πρέπει να γίνει πρόβλημα για τη χώρα.

Επιβεβαίωση της «Κ»

Την ίδια ώρα, πηγές της Πειραιώς επιβεβαίωναν πλήρως το χθεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα της «Κ» ότι «κλείδωσε» η υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το ευρωψηφοδέλτιο, σημειώνοντας ότι ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. θα ηγηθεί της μάχης του κόμματος στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Η υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή έκλεισε, όπως έγραψε την Τετάρτη η «Κ», σε συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες την Τρίτη και στην οποία συζητήθηκαν ακόμη η στρατηγική του κόμματος ενόψει της εμφάνισης του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και το εκλογικό συνέδριο της Ν.Δ. που θα διεξαχθεί στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, καθώς ο κ. Μεϊμαράκης έχει αναλάβει την προεδρία του.

Την αντίδραση του Μαξίμου προκάλεσαν σχόλια του Αδ. Γεωργιάδη για τα δάνεια της Ν.Δ. και η θέση που έλαβε ότι θα έπρεπε να τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης –με βάση τον νόμο Κατσέλη– με όλα τα υπόλοιπα δάνεια, θέση, πάντως, που δεν αντανακλά την επίσημη θέση της Ν.Δ. Η κυβέρνηση κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «στέλνει τον λογαριασμό στο Δημόσιο όταν πρέπει να πληρώσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή