Πάσχουμε από έλλειψη άσκησης

Πάσχουμε από έλλειψη άσκησης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Περισσότεροι από 1,4 δισ. ενήλικοι σε όλο τον κόσμο απειλούνται από θανατηφόρες ασθένειες επιλέγοντας να μην ασκούνται, με τα παγκόσμια επίπεδα σωματικής άσκησης να παραμένουν στάσιμα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Την ώρα που οι κάτοικοι στα πλουσιότερα κράτη του κόσμου απολαμβάνουν άνετη καθιστική ζωή, η έρευνα του ΠΟΥ αναφέρει ότι το ένα τρίτο των γυναικών και το 25% των ανδρών σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν άμεσα να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ή καρκίνο, εφόσον συνεχίσουν να μην ασκούνται.

«Η ανεπαρκής σωματική άσκηση αποτελεί κύρια αιτία εμφάνισης επικίνδυνων μη μεταδοτικών ασθενειών, πλήττοντας παράλληλα την ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής», αναφέρει η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

Ο ΠΟΥ συστήνει στους ενηλίκους να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά «μέτριας έντασης» σωματική άσκηση την εβδομάδα, όπως γρήγορο βάδισμα, κολύμβηση ή αργή ποδηλασία, ή 75 λεπτά «ζωηρής άσκησης», όπως τρέξιμο ή ομαδικά αθλήματα.

Η έρευνα εξέτασε τα επίπεδα σωματικής άσκησης 1,9 εκατ. ανθρώπων σε 168 χώρες του κόσμου καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016. Οι συντάκτες της μελέτης διαπίστωσαν ότι δεν καταγράφηκε βελτίωση των επιπέδων σωματικής άσκησης μετά το 2001, παρά τις πολλές πρωτοβουλίες με στόχο την προώθηση της γυμναστικής στον κόσμο.

«Δεν έχουμε κάνει αρκετά. Δεν υπάρχει δυστυχώς καμία πρόοδος στο θέμα αυτό», λέει η επικεφαλής της μελέτης Ρετζίνα Γκούτχολντ.

Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν επίσης ανησυχητική απόκλιση στις συνήθειες σωματικής άσκησης μεταξύ κατοίκων πλούσιων και φτωχών χωρών, αλλά και μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Στις εύπορες χώρες τα επίπεδα σωματικής άσκησης, ικανά να περιορίσουν τον κίνδυνο άνοιας και καρδιαγγειακών παθήσεων, είναι διπλάσια από εκείνα των φτωχών κρατών. «Καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες υιοθετούν την αστυφιλία, παραδοσιακές εργασίες, όπως η γεωργία, που απαιτούσαν σωματική άσκηση εξαφανίζονται», λέει η δρ Γκούτχολντ.

Σε τέσσερις χώρες (Κουβέιτ, Αμερικανική Σαμόα, Σαουδική Αραβία και Ιράκ) το 50% των ενηλίκων ασκείται ελάχιστα. Το Κουβέιτ κυριαρχεί στην κατάταξη, με το 67% των ενηλίκων να μην αθλείται σχεδόν καθόλου.

Οι γυναίκες υστερούν έναντι των ανδρών στη σωματική άσκηση, με το χάσμα να είναι μεγαλύτερο σε Μπανγκλαντές, Ερυθραία, Ινδία, Ιράκ και Φιλιππίνες. «Στις χώρες αυτές, οι γυναίκες οφείλουν να μένουν στο σπίτι, να φροντίζουν τα παιδιά και να διαχειρίζονται το νοικοκυριό. Δεν έχουν χρόνο για γυμναστική», λέει η δρ Γκούτχολντ, που επισημαίνει ωστόσο ότι η ΝΑ Ασία αποτελεί φωτεινή εξαίρεση, καθώς οι γυναίκες στην περιοχή είναι εξίσου δραστήριες όσο και οι άνδρες και η σωματική άσκηση εμφανίζει ενίσχυση μεταξύ 2001 και 2016.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή