Η κουλτούρα του Μάνφρεντ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει ήδη τον πρώτο του υποψήφιο για Spitzenkandidat: τον Βαυαρό Μάνφρεντ Βέμπερ. Eτών 46, αντιπρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών, των συμμάχων του κόμματος της Αγκελα Μέρκελ, έχει αποσαφηνίσει εδώ και καιρό την Ευρώπη που οραματίζεται: «Αν θέλουμε να υπερασπιστούμε τον τρόπο ζωής μας, πρέπει να ξέρουμε τι είναι αυτό που μας καθορίζει. Η Ευρώπη έχει ανάγκη μια συζήτηση για την ταυτότητα και την κυρίαρχη κουλτούρα», έγραψε τον Απρίλιο στο Twitter, ποστάροντας μια φωτογραφία μεσαιωνικής εκκλησίας. Ο όρος «κυρίαρχη κουλτούρα» (Leitkultur) έχει βασανίσει επανειλημμένα τη Γερμανία και προκαλεί καχυποψία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πρώτος τον μνημόνευσε το 1998 ο συριακής καταγωγής συντηρητικός Γερμανός πολιτικός επιστήμονας Μπασάμ Τιμπί, προκαλώντας έντονες αντιπαραθέσεις για τη σημασία της πολυπολιτισμικότητας ή της υπαγωγής των μειονοτήτων στις κυρίαρχες αξίες και στον τρόπο ζωής της πλειοψηφίας.

Στον διάλογο είχε τότε παρέμβει και ο Γιούργκεν Χάμπερμας με τη φράση: «Σε ένα δημοκρατικό συνταγματικό κράτος ακόμη και η πλειοψηφία δεν μπορεί να υπαγορεύσει στις μειονότητες τον δικό της τρόπο ζωής, σε περίπτωση που αυτός αποκλίνει από την κοινή πολιτική κουλτούρα της χώρας». Τελικά η Leitkultur αποκηρύχθηκε ως ακρογωνιαίος λίθος μιας νέας Δεξιάς στη Γερμανία και η ίδια η Μέρκελ φάνηκε να οπισθοχωρεί, ειδικά μετά το 2015, από την περίφημη αποστροφή της: «Η πολυπολιτισμικότητα απέτυχε!» (Οκτώβριος του 2010). Πέντε χρόνια αργότερα, η Γερμανία είναι μια διαφορετική χώρα. Διαφορετική είναι και η Ευρώπη. Ο Βέμπερ δεν φαίνεται κατάλληλος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Αν αυτό που αντιτείνει στη σημερινή λαίλαπα του λαϊκισμού της Κεντρικής Ευρώπης είναι μια χριστιανική Ευρώπη που θα υποχρεώνει τους πολίτες της να αφομοιώνονται από τη (γερμανική;) «κυρίαρχη κουλτούρα» ή είναι ξεδιάντροπα κυνικός (θεωρεί ότι ούτως ή άλλως αυτό θα συμβεί) ή απλώς δεν κατάφερε να βγάλει τη Βαυαρία από μέσα του, γιατί ως γνωστόν είναι εύκολο να βγάλεις το αγόρι με το δερμάτινο παντελονάκι από τη Βαυαρία όχι όμως το αντίστροφο. Από την άλλη, αν τελικά επιλεγεί από το ΕΛΚ ο Βαυαρός υποψήφιος για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δεν θα αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη, αλλά επιβεβαίωση της κατεύθυνσης στην οποία οδεύει. Αν τον συγκρίνουμε άλλωστε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, που επίσης είναι μέλος του ΕΛΚ, ο Βέμπερ είναι ο Καρλ Λίμπκνεχτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή