Το Κονκλάβιο (06/09/18)

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάν’ το όπως στον ανασχηματισμό

Για να μη νομίζετε ότι η ονοματολογία και το παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες είναι μόνο ελληνική συνήθεια ενόψει του εκάστοτε ανασχηματισμού, αναλογιστείτε τι συμβαίνει με τους Spitzenkandidaten στην Ευρώπη. Εκεί προφανώς το ενδιαφέρον εστιάζεται στον υποψήφιο του ΕΛΚ που θα είναι και η πολιτική ομάδα που θα κόψει το νήμα πρώτη, αν και με λιγότερους ευρωβουλευτές. Εξ ου και όλα τα φώτα πέφτουν πάνω στον Μάνφρεντ Βέμπερ, που ανακοίνωσε και επισήμως την υποψηφιότητά του για το χρίσμα.

Υπάρχει το ενδεχόμενο, όπως και στην ελληνική περίπτωση, όταν ένα όνομα ακούγεται πολύ, να ετοιμάζεται για «κάψιμο». Θα δείξει. Ο Βέμπερ έχει πράγματι μεγάλες πιθανότητες να είναι ο Spitzenkandidaten του ΕΛΚ και ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν. Και αν δεν είναι, μπορεί να «χτυπήσει» τη θέση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, ή του νέου Γερμανού επιτρόπου. Βέβαια, υπάρχει ακόμα χρόνος για παζάρι και παρασκήνιο μέχρι το συνέδριο του ΕΛΚ στο Ελσίνκι την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Μισέλ και Βίκτορ

Το λέω επειδή οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ θεωρούν ότι δεν έχει λήξει το σενάριο του Μισέλ Μπαρνιέ. Ο Γάλλος έχει πιο μετριοπαθές προφίλ και θα είχε και τη στήριξη των Σοσιαλιστών, σε αντίθεση με τον Βέμπερ, στον οποίο οι μη συντηρητικοί χρεώνουν συμμαχία με τον Βίκτορ Ορμπαν. Στο τέλος της ημέρας, εκτιμώ ότι όλα θα κριθούν από μια συμφωνία της Αγκελα Μέρκελ με τον Εμανουέλ Μακρόν. Αν δηλαδή, εντέλει, η προεδρία της Κομισιόν θα πάει σε Γερμανό.

Κριστίν και Μάριο

Μπορεί, ας πούμε, η κυρία να θέλει να κρατήσει για τον εαυτό της το δικαίωμα των Γερμανών στην Υψηλή Πύλη των Βρυξελλών. Αυτή την εκδοχή υποστηρίζει μια σχολή σκέψης που σκέφτεται λίγο πιο προωθημένα και θεωρεί ότι η Μέρκελ θα μπορούσε να είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Βέβαια, αν αρχίσει ένα τέτοιο παιχνίδι, προφανώς θα έχει τελειώσει η όλη υπόθεση των Spitzenkandidaten. Δεν είναι το μόνο. Διαδρομιστές των Βρυξελλών ψελλίζουν ακόμη και τα ονόματα της Κριστίν Λαγκάρντ και του Μάριο Ντράγκι για μια μεγάλη ευρωπαϊκή θέση. Τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να τελειώσει.

Κοινωνικός εταίρος

ΣΥΡΙΖΑ

Μια ωραία ατμόσφαιρα στη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων στο Μοσχάτο. Αυτόπτης μάρτυς μου, πάντως, κατέγραψε ως παραφωνία, που του θύμισε ατόφιες συριζαϊκές απόψεις, κάποιες τοποθετήσεις ενός από τους εκπροσώπους. Ο εν λόγω είπε, για παράδειγμα, ότι είναι θετικό που ο ΣΥΡΙΖΑ ίδρυσε υπουργείο Βιομηχανίας (σ.σ.: εννοούσε το χαρτοφυλάκιο που δόθηκε στον Στ. Πιτσιόρλα) κι ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να το στηρίξει. Τάχθηκε ακόμα υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού. Σημειώνω ότι το πρόσωπο που εξέφρασε τις απόψεις θεωρείται δεξιάς προέλευσης. Βέβαια, πηγές μου τον περιγράφουν ως «τον κοινωνικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ».

Αντροπαρέες

Στη Θεμιστοκλέους, τον δρόμο των ουζερί και των μεζεδοπωλείων στα Εξάρχεια, συνέλαβε κατάσκοπός μου τον Παύλο Γερουλάνο το βράδυ της Τρίτης. Η αντροπαρέα του Παύλου, όπως μου μεταφέρει, καθόταν στην ψαροταβέρνα «Τράτα», η οποία σημειώνω ότι, εκτός από καραβιδόψυχα, σερβίρει και πιάτα χωρίς γλουτένη… Δεν ξέρω αν η μάζωξη ήταν τυχαία, ή αν ο Γερουλάνος αρχίζει ήδη προεκλογικό αγώνα. Για την Αθήνα, ή για παν ενδεχόμενο.

Δαχτυλήθρες

Ούτε καν σε ποτήρι… Ως τρικυμία σε δαχτυλήθρα μού περιέγραψε τοπικός πολιτευτής της Ηπείρου όσα συνέβησαν με τα τοπικά στελέχη της Ν.Δ. στην Ηπειρο, των οποίων οι κομματικές ιδιότητες ανεστάλησαν επειδή παραβίασαν τη γραμμή και στηρίζουν άλλον υποψήφιο περιφερειάρχη αντί του επισήμως χρισθέντος από τη Ν.Δ. Αλ. Καχριμάνη. Υποψιάζομαι ότι η κλήση τους στο Πειθαρχικό από τον Λευτέρη Αυγενάκη –δεν εμφανίστηκαν καν– είναι απλώς προειδοποιητική βολή. Αν καταφέρουν να διαγραφούν κιόλας, εκτιμώ ότι θα κερδίσουν και τα 5 λεπτά δημοσιότητας.

Περί θάρρους

Κάνε πάντα αυτό που φοβάσαι να κάνεις… Είθισται στην πολιτική να μην είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση. Υποψιάζομαι ότι θα το υπενθυμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που οργανώνουν στις 18 Σεπτεμβρίου στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η έδρα Ελληνικών Σπουδών Κ. Μητσοτάκης στο Στάνφορντ. Ομιλητής –στο πρότυπο των διαλέξεων στη μνήμη του εκλιπόντος που άρχισαν πέρυσι– ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο Ράιαν Μπάλοτ, ο οποίος θα μιλήσει για το θάρρος ως δημοκρατική αρετή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή