Η ΔΕΘ, ο ρόλος των ΗΠΑ και η ελληνική οικονομία

Η ΔΕΘ, ο ρόλος των ΗΠΑ και η ελληνική οικονομία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένη να αποτελέσει η 83η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης σημείο εκκίνησης για μια βαθύτερη, πολυεπίπεδη σχέση συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα εμφανίζεται η αμερικανική πλευρά. Στο πλαίσιο αυτό, το προηγούμενο διάστημα υπήρξε αυξημένη κινητικότητα από τη γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με στόχο στη φετινή ΔΕΘ, όπου οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα, να υπάρξει η υψηλότερη δυνατή αμερικανική εκπροσώπηση.

Από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, τον περασμένο Οκτώβριο, είχε γίνει γνωστή η προοπτική παρουσίας του υπουργού Εμπορίου, Γουίλμπορ Ρος, ο οποίος μάλιστα γνωρίζει καλά την Ελλάδα, στην οποία είχε επενδύσει τα προηγούμενα χρόνια ως ιδιώτης.

Υπήρξαν επίσης σοβαρές σκέψεις και κατεβλήθησαν προσπάθειες να έρθει και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, οι οποίες όμως δεν ευοδώθηκαν. Σε κάθε περίπτωση, η φετινή ΔΕΘ σηματοδοτεί την κοινή προσδοκία των δύο πλευρών για αναβάθμιση της παρουσίας και του ρόλου των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ασχολούνται με την περιοχή – πρωτίστως ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ευρώπη, Γουές Μίτσελ, όπως φυσικά και ο πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ– έχουν καταστήσει σαφή σε όλους τους τόνους και με επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις, αλλά και σε κλειστές ενημερώσεις στην Ουάσιγκτον, όχι απλώς την πρόθεση αλλά την ειλημμένη απόφαση των ΗΠΑ να αναδείξουν την Ελλάδα σε πραγματικό πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, και υπό αυτό το πρίσμα θεωρούν ότι τα συμφέροντα των δύο χωρών στην περιοχή σε μεγάλο βαθμό ταυτίζονται.

Στον συνολικό σχεδιασμό εντάσσεται η αναβάθμιση και αξιοποίηση των λιμένων της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης για την ανάπτυξη του εμπορίου αγαθών αλλά και τη μεταφορά αερίου –αμερικανικού, αλλά και άλλων χωρών όπως το Ισραήλ, η Κύπρος και η Αίγυπτος– σε όλη τη Βαλκανική, και όχι μόνο.

Παράλληλα, οι δηλώσεις του αρχηγού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Ντάνφορντ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα όπου συναντήθηκε με τον Ελληνα ομόλογό του ναύαρχο Αποστολάκη, για την προοπτική μεγαλύτερης αξιοποίησης στρατιωτικών βάσεων και λιμένων, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι και στον αμυντικό τομέα τα πράγματα περνούν σταδιακά από την έκφραση ενδιαφέροντος στην υλοποίηση συγκεκριμένων σχεδίων.

Ωστόσο, για να αποδώσουν οι σχεδιασμοί πρέπει η Ελλάδα να στηρίζεται σε μια υγιή οικονομία, και με αφορμή τη ΔΕΘ, είναι φυσικό η προσοχή να εστιάζεται στις επενδύσεις που θα διασφαλίσουν την ταχύτερη ανάπτυξη και ισχυροποίηση της χώρας, εξέλιξη που θα της επιτρέψει να διαδραματίσει τον ηγετικό ρόλο που της αναλογεί στα Βαλκάνια και την Αν. Μεσόγειο.

Η συγκυρία προσφέρεται για εκατέρωθεν οφέλη. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στον Αμερικανό πρέσβη και τους συνεργάτες του, να την αξιοποιήσουν. Το στοίχημα είναι να υπάρξουν σοβαρές και με μακρόπνοο ορίζοντα αμερικανικές ιδιωτικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα συμβάλουν στην ώθηση που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, και ταυτόχρονα να αυξηθούν οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς τη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, κάτι βέβαια που δεν διευκολύνεται από την επιβολή δασμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή