Ελληνοαμερικανικά

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική εξέλιξη μείζονος σημασίας θα πρέπει να θεωρηθεί η άριστη συνεργασία των Αθηνών με την Ουάσιγκτον στον αμυντικό τομέα. Εάν αυτό συμβαίνει επί πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα και με υπουργό Αμύνης τον Πάνο Καμμένο, δεν έχει την παραμικρά σημασία. Από μιαν άποψη τόσο το καλύτερο, διότι οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται και το ουσιώδες είναι η σταθερά σύνδεση σε θέματα ασφαλείας της χώρας μας με τις ΗΠΑ.

Οι πολιτικοί λένε πολλά κατά καιρούς και καθ’ υπερβολήν. Αλλά όταν ο αρχηγός του αμερικανικού επιτελείου στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ δήλωσε την επομένη της συναντήσεώς του με τον Ελληνα ομόλογό του ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ότι «οι στρατιωτικές σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα είναι πιο ισχυρές από ποτέ», το ειδικό βάρος της φράσεως δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί.

Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι η εξέλιξη αυτή συμβαίνει όταν οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με τους Ευρωπαίους συμμάχους της διέρχονται περίοδο εντάσεως και τη στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναλαμβάνει εκστρατεία αμυντικής απεξαρτήσεως της Ευρώπης από τις ΗΠΑ.

Από την άλλη όμως πλευρά, η όντως θετικότατη αυτή εξέλιξη συνεπάγεται υποχρεώσεις. Η ανάδειξη της Ελλάδος σε «προμαχώνα» του αμυντικού συστήματος της Δύσεως –δηλαδή των ΗΠΑ– σε μια περιοχή όπου η Ρωσία επεκτείνει συνεχώς προς Νότο τη στρατιωτική της παρουσία, και με την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Αγκυρα, δεν είναι διόλου απλή υπόθεση.

Κάποιοι εκπλήσσονται για το επίπεδο των σχέσεων μιας κυβερνήσεως της «ριζοσπαστικής Αριστεράς» υπό τον κ. Τσίπρα με τη διοίκηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Απλώς αντιμετωπίζουν την Αριστερά με όρους που έπαψαν να ισχύουν από καιρό.

Η προσέγγιση των ΗΠΑ προς την Αριστερά επιβεβαιώθηκε με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο, όταν γενικός γραμματεύς του ΝΑΤΟ τοποθετήθηκε το 1995 ο Χαβιέ Σολάνα, ένας Ισπανός πολιτικός εξόχως αντιαμερικανός. Λησμονούν όντως ότι ο πόλεμος εναντίον της Γιουγκοσλαβίας διεξήχθη όταν την εξουσία ασκούσαν κατά πλειοψηφία αριστερές κυβερνήσεις. Και, τέλος, ότι η πρόσδεση της Ελλάδος στο αμυντικό σύστημα της Δύσεως έγινε όταν η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου υπέγραψε τη συμφωνία για την παραμονή των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας δεν αποτελεί εξαίρεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή