Τέσσερις υπουργοί αρνούνται ότι είναι συντάκτες του «αντιστασιακού» άρθρου κατά Τραμπ

Τέσσερις υπουργοί αρνούνται ότι είναι συντάκτες του «αντιστασιακού» άρθρου κατά Τραμπ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι ο συντάκτης του άρθρου που δημοσιεύτηκε στους New York Times από  ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης Τραμπ, το οποίο δηλώνει σε αυτό ότι αγωνίζεται μαζί με άλλους, εκ των έσω, εναντίον των «χειρότερων παρορμήσεων» του Αμερικανού προέδρου.

«Δεν είναι δικό μου» δήλωσε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο Νέο Δελχί, στην Ινδία.

Ο Πομπέο, ο οποίος υπηρετούσε προηγουμένως ως διευθυντής της CIA, επέκρινε δημόσια την εφημερίδα για τη δημοσίευση του κειμένου αυτού.

«Αν είναι ακριβές (…) δεν θα έπρεπε να έχουν επιλέξει να πάρουν στα σοβαρά τα λόγια ενός δυσαρεστημένου, απατηλού, κακού ηθοποιού και να τα βάλουν στην εφημερίδα τους», σημείωσε ακόμη, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Στο ανυπόγραφο αυτό άρθρο, ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης σημειώνει ότι πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ αγωνίζονται εκ των ένδον για να αποτρέψουν κάποια σημεία της πολιτικής του ώστε να προστατεύσουν τη χώρα από τις χειρότερες παρορμήσεις του.

Στο κείμενο αυτό, ο αξιωματούχος αναφέρεται επίσης σε  «πρώιμους ψιθύρους «μεταξύ μελών του υπουργικού συμβουλίου να γίνουν βήματα για να απομακρυνθεί του Τραμπ από την προεδρία, αλλά προσθέτει ότι αποφασίστηκε να μην γίνουν ώστε να αποφευχθεί μια συνταγματική κρίση.

Μετά τον Πομπέο και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε, δια του εκπροσώπου του, ότι δεν είναι ο συντάκτης του κειμένου αυτού.

«Ο αντιπρόεδρος υπογράφει τα άρθρα γνώμης τους», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Τζάροντ Έιτζεν, διευθυντής του γραφείου επικοινωνίας του Πενς.

«Οι New York Times θα έπρεπε να ντρέπονται, όπως και ο άνθρωπος που έγραψε αυτό το ψευδές, γελοίο και άνανδρο άρθρο», πρόσθεσε και κατέληξε:  «Είμαστε υπεράνω των ερασιτεχνικών χειρισμών αυτού του είδους».

Λίγο αργότερα άλλα δύο πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ διέψευσαν ότι είναι οι συντάκτες του συγκεκριμένου άρθρου.

Ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις διαβεβαίωσε ότι δεν έγραψε εκείνος το κείμενο. "Δεν είναι δικό του το άρθρο γνώμης" τόνισε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ντέινα Γουάιτ.

Επίσης, ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών Νταν Κόουτς, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χαρακτήρισε "ολοφάνερα λανθασμένες" τις εικασίες ότι το άρθρο γράφτηκε από τον ίδιο ή από τον αναπληρωτή του. "Δεν το γράψαμε" διαβεβαίωσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε νωρίτερα χαρακτηρίζοντας "δειλό" τον ανώνυμο συντάκτη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι "προδότης" και λέγοντας ότι η εφημερίδα θα πρέπει να τον κατονομάσει στην κυβέρνηση, για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, στη δική της ανακοίνωση, κάλεσε τον συγγραφέα του άρθρου να παραιτηθεί.

"Το Βαθύ Κράτος και η Αριστερά και το όχημά τους, τα Μέσα Ενημέρωσης των Fake News, τρελαίνονται και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Αποξηραίνω τον Βάλτο και ο Βάλτος προσπαθεί να αντεπιτεθεί. Μην ανησυχείτε, θα νικήσουμε!" έγραψε το πρωί σε αναρτήσεις του στο Twitter o πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή