Σόφια by locals

5' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια γκαλερί που λέγεται «πισίνα», ένα μπαρ όλο νοσταλγία και ο αγαπημένος φούρνος των ντόπιων.

Μπιστρό Siesta

ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ

Τηλ. +359 898434389

Καθημερινά 10.00-22.00

Κυρίως γεύμα: 5 ευρώ

Ένα συμπαθητικό, μικρό, ξύλινο μπιστρό στο κέντρο του Νότιου Πάρκου. Μοιάζει με ορεινό καταφύγιο και στον εξωτερικό χώρο έχει παγκάκια και τραπέζια. Παρότι το μενού έχει ποικιλία –ψάρι, κρεατικά, πίτσες–, το φαγητό δεν είναι κάτι σπουδαίο. Όμως, αγαπώ αυτό το μέρος, γιατί είναι ιδανικό για να χαλαρώσει κανείς κάτω από τη δροσερή σκιά των δέντρων και δίπλα στο ποταμάκι. Συνήθως συγκεντρώνει αρκετό κόσμο, ντόπιους και τουρίστες, που απολαμβάνουν το ρόφημα, την μπίρα ή το παγωτό τους έπειτα από μια βόλτα στο πάρκο. Τακτικοί θαμώνες είναι και περίπου 20 γάτες, που αράζουν εκεί και «κλέβουν» μεζεδάκια από τους πελάτες.

Bogomil Alexandrov


Σόφια by locals-1

Απολαύστε τη θέα και το ποτό σας στο Sense Rooftop bar.

Sense Rooftop Bar

16 Tsar Osvoboditel Blvd.

Τηλ. +359 884544108

Καθημερινά 10.30-02.00

Καφές latte: 3 ευρώ

Στυλάτο rooftop bar σε ένα από τα πιο πολυτελή και ακριβά ξενοδοχεία του κέντρου. Λατρεύω τους άνετους καναπέδες, τον latte του και την πανοραμική θέα στο όρος Βίτοσα. Προσθέστε ένα βιβλίο ή καλή παρέα και έχετε το ιδανικό απόγευμα. Βέβαια, δεν το προτιμώ τις βραδινές ώρες, γιατί τότε προσελκύει μια αρκετά σνομπ πελατεία, που δεν είναι καθόλου του στυλ μου. Ελάτε, λοιπόν, αργά το απόγευμα και δείτε όλη την πόλη να απλώνεται στα πόδια σας. Θα διακρίνετε τον Καθεδρικό, τις πρεσβείες της Ιταλίας και της Αυστρίας και άλλα χαρακτηριστικά κτίρια της Σόφιας.

Boyko Blagoev


Γκράφιτι Dar Bozhiy

80B Tsar Asen Str.

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Μια πρόσοψη φτιαγμένη για post στο Instagram. Πρόκειται για ένα μεγάλο mural του δημοφιλούς Βούλγαρου καλλιτέχνη Nasimo, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια σειρά από γνωστά γκράφιτι σε τοίχους της Σόφιας. Το συγκεκριμένο ονομάζεται Dar Bozhiy και απεικονίζει τη Ράντα, μια νεαρή γυναίκα με παραδοσιακή βουλγαρική φορεσιά και διάφορα «εορταστικά» αξεσουάρ. Για την ολοκλήρωση του έργου χρειάστηκαν τέσσερις ημέρες και ήταν παραγγελία της αλυσίδας χορτοφαγικών εστιατορίων Sun and Moon – ένα υποκατάστημά της βρίσκεται μάλιστα δίπλα από το γκράφιτι.

Tsvetomira Filipova


Σόφια by locals-2

Η γκαλερί «Swimming Pool».

Γκαλερί Swimming Pool

10 Tsar Osvoboditel Βlvd.,

5ος όροφος

Τηλ. +359 0887895251

Παρασκευή-Κυριακή 16.00-19.00

Εισιτήριο: 2,5 ευρώ

Ονομάζεται «πισίνα», είναι όμως γκαλερί. Στεγάζεται σε ένα παλιό ρετιρέ με  βεράντα και… πισίνα. Πολύ μποέμ, δεν συμφωνείτε; Η θέα είναι εκπληκτική – ξέρω ανθρώπους που επισκέπτονται τον χώρο τέχνης Swimming Pool πιο πολύ για τη θέα παρά για τις εκθέσεις. Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1939 και είναι από τα λιγοστά δείγματα προπολεμικής αρχιτεκτονικής, καθώς τα περισσότερα κτίσματα στο κέντρο της Σόφιας καταστράφηκαν στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η είσοδος είναι δωρεάν την πρώτη και την τελευταία μέρα κάθε έκθεσης.

Tsvetomira Filipova


Σόφια by locals-3

Χειροποίητη δημιουργία από το Magazinche.com. (Φωτογραφία:  Aneta Ivanova)

Κατάστημα Magazinche.com

16 Krum Popov Str.

Τηλ. +359 876087617

Δευτέρα-Σάββατο 10.30-20.00

Κυριακή 12.00-17.00

Χειροποίητα αντικείμενα φιλοτεχνημένα από ντόπιους καλλιτέχνες – με την επωνυμία Magazinche.com λειτουργούν δύο υποκαταστήματα στη Σόφια και ένα στη Φιλιππούπολη. Αυτό επί της οδού Krum Popov βρίσκεται σε μια όμορφη κεντρική συνοικία με παλιά σπίτια και όμορφα πλακόστρωτα. Η πρόσοψή του είναι διακοσμημένη με ένα ευφάνταστο γκράφιτι και στην κομψή βιτρίνα του φιγουράρουν κοσμήματα, αξεσουάρ, βιβλία, πίνακες κ.ά. Αν πεινάσετε, πολύ κοντά είναι και το καλό εστιατόριο Soul Kitchen. Tsvetomira Filipova


Σόφια by locals-4

Χαμόγελα και ταξίδι στον χρόνο στο μπαρ Raketa Rakia. (Φωτογραφία: Nikola Mihov)

Μπαρ Raketa Rakia

17 Yanko Sakazov Str.

Τηλ. +359 24446111

Καθημερινά 11.00-00.00

Γεύμα: 5 ευρώ

Σε αυτό το μπαρ θα έχετε ένα νοσταλγικό ραντεβού με την ιστορία. Ίσως κάποιοι από εσάς θυμάστε τις εποχές που οι τηλεοράσεις δεν ήταν επίπεδες, πολλών ιντσών ή υψηλής ευκρίνειας, οι υπολογιστές δεν χωρούσαν σε τσέπες ή τσάντες και η γιαγιά σας επιδιόρθωνε τα ρούχα στη ραπτομηχανή. Στα ράφια που κοσμούν τους τοίχους του Raketa Rakia θα δείτε πολλές από αυτές τις συσκευές του παρελθόντος, που αποτελούσαν κομμάτι της καθημερινότητάς σας επί δεκαετίες. Θα το αναγνωρίσετε από τα παλιά ποδήλατα Balkanche στην είσοδο. Εκτός από ρακή, διαθέτει και ενδιαφέρον μενού με νοστιμότατο φαγητό.

Simo Stefanov


Σόφια by locals-5

Το βουλγάρικο ψωμί parlenka. (Φωτογραφία: © Shutterstock)

Αρτοποιείο Fantasia

1 Gotse Delchev Str.

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Γεύμα: 1 ευρώ

Ό,τι και αν πάρετε, θα γλείφετε τα δάχτυλά σας! Κάτοικοι από όλες τις περιοχές της πόλης, περαστικοί οδηγοί που αφήνουν παράνομα το αυτοκίνητό τους στη στάση του λεωφορείου, εργάτες στον δρόμο για τη δουλειά, αστυνομικοί σε περιπολία, νεαρόκοσμος μετά από μπαρότσαρκα, όλοι τρέχουν να πιάσουν θέση στην ουρά που συνήθως σχηματίζεται έξω από το Fantasia – λειτουργεί έως αργά το βράδυ. Όλα τα προϊόντα του είναι φρέσκα και μοσχομύριστα: η ζήτηση είναι τέτοια, που δεν προλαβαίνουν να κρυώσουν. Δίπλα στον φούρνο λειτουργεί κεμπαπτζίδικο, «αδελφάκι» του αρτοποιείου.

Simo Stefanov


Εστιατόριο Parlenka Gourmet

13 ulitsa «Alabin I. Vl.»

Τηλ. +359 895521084

Δευτέρα-Παρασκευή 08.30-20.00 Σάββατο 09.00-17.30

Γεύμα για δύο: 6 ευρώ

Στο Parlenka Gourmet θα φάτε όσο κρέας τραβάει η όρεξή σας, και μάλιστα αριστοτεχνικά ψημένο. «Δυνατό χαρτί» του εστιατορίου είναι και το διάσημο parlenka του, δηλαδή λεπτό σαν ζύμη πίτσας λευκό ψωμί, ψημένο και αυτό στα κάρβουνα. Για συνοδευτικό επιλέξτε σαλάτα λάχανο-καρότο ή φασόλια και lyutenitsa, ένα πικάντικο άλειμμα με ντομάτα, πιπεριές, σκόρδο, κρεμμύδι και μπαχαρικά.  Μπορείτε να πάρετε το φαγητό σας σε πακέτο, αλλά, αν θέλετε να καθίσετε, υπάρχει ένας χώρος –σχετικά αδιάφορος– στο πίσω μέρος, με πλαστικά τραπέζια και καρέκλες.

Yana Alexieva


Σόφια by locals-6

Το πάρκο Doktorska Gradina προσφέρεται για απογευματινό ραχάτι. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Πάρκο Doktorska Gradina

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Πανέμορφο πάρκο σε μία από τις καλύτερες γειτονιές της Σόφιας. Το θυμάμαι από παιδί, γιατί το διέσχιζα καθημερινά για να πάω από το σχολείο στη στάση του λεωφορείου. Μου άρεσε να φτιάχνω όμορφα μπουκέτα με τα φύλλα των γκίνγκο (Ginkgo Biloba), να ξαπλώνω στο γρασίδι κάτω από τα δέντρα και να κουβεντιάζω με τους φίλους μου. Αυτό κάνω, εξάλλου, μέχρι σήμερα. Την ονομασία του –«Doktorska gradina» σημαίνει «ο κήπος του γιατρού»– την πήρε από το μνημείο που βρίσκεται στη μέση του κήπου. Χτίστηκε το 1883 για να τιμήσει το ιατρικό προσωπικό που έδωσε τη ζωή του στον Ρωσο-οθωμανικό Πόλεμο του 1779 για την απελευθέρωση της Βουλγαρίας. Πρόσφατα το πάρκο ανακαινίστηκε και τοποθετήθηκαν άνετα παγκάκια, ένα σιντριβάνι και μεγάλα κιόσκια. Στη διάρκεια της ημέρας έρχονται πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά, οπότε, αν θέλετε ησυχία, επισκεφτείτε το αργά το απόγευμα.

Yana Alexieva


Πισίνα Korali

3A Samokovsko shosse Str.

Τηλ. +359 885685354

Καθημερινά 09.00-19.00

Εισιτήριο (ενήλικοι): 5 ευρώ

Ο αστικός μύθος λέει ότι στη Σόφια υπάρχουν οκτώ διαφορετικοί τύποι μεταλλικού νερού που αναβλύζουν από περίπου 50 διαφορετικές πηγές σε όλη την πόλη. Δυστυχώς, μόνο δύο από τα πολλά και δημοφιλή δημόσια λουτρά λειτουργούν ακόμη, και αυτά είναι σε μάλλον κακή κατάσταση. Υπάρχουν όμως τα δημόσια λουτρά της λίμνης Παντσάρεβο, όπου η θερμοκρασία του νερού τον χειμώνα είναι περίπου 34°C και το καλοκαίρι γύρω στους 28°C. Επειδή οι εγκαταστάσεις τους δεν είναι ιδιαίτερα καλές, θα σας πρότεινα να επισκεφτείτε το γειτονικό συγκρότημα Korali. Διαθέτει ανοιχτές πισίνες μεταλλικού νερού, στις οποίες μπορείτε να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε έπειτα από μια μέρα τουριστικής περιήγησης. Αφού έχετε μουλιάσει αρκετά, θα δροσιστείτε πίνοντας ένα ωραίο κοκτέιλ στο pool bar με θέα στη λίμνη.

Boyko Blagoev

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με επικαιροποιημένα tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή