Ευθύνες πολιτικών προσώπων διερευνά η Βουλή για το Μάτι

Ευθύνες πολιτικών προσώπων διερευνά η Βουλή για το Μάτι

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο της διερεύνησης πολιτικών ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι ανοίγει η μήνυση της Βαρβάρας Φύτρου που έχασε τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της στη φονική πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου.

Η μήνυση που κατέθεσε κατά του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, αλλά και του τέως υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη, διαβιβάστηκε, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, αμελλητί στη Βουλή από τον Αρειο Πάγο, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Τα αδικήματα που περιγράφονται στη μήνυση της Βαρβάρας Φύτρου αφορούν τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και έκθεσης σε κίνδυνο.

Εκτός από τα πολιτικά πρόσωπα, η κ. Φύτρου στρέφεται και κατά του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη, του πρώην αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνου Τσουβάλα, του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου.

Στη μήνυσή της η κ. Φύτρου ζητεί την ποινική τιμωρία των συγκεκριμένων προσώπων καθιστώντας τους υπόλογους για τον θάνατο του συζύγου της αλλά και των δύο παιδιών της: της 13χρονης Εβίτας η οποία πήδηξε από τον γκρεμό προσπαθώντας να γλιτώσει από τις φλόγες και του 11χρονου Ανδρέα, ο οποίος βρέθηκε απανθρακωμένος μαζί με τον πατέρα του. Οπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων στη μήνυση, όλοι γνώριζαν ότι ο κρατικός μηχανισμός ήταν ανίκανος να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, αλλά τα εντεταλμένα όργανά του αποδέχθηκαν αυτό το γεγονός, με αποτέλεσμα να χαθούν δεκάδες ανθρώπινες ζωές.

«Οι ευθύνες είναι εγκληματικές και τα στοιχεία αδιάσειστα ότι έχει τελεστεί το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο», δήλωσε ο συνήγορός της Βασίλης Καπερνάρος, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη μήνυση ανοίγει τον δρόμο για τη διερεύνηση ευθυνών πολιτικών προσώπων από τη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαβίβαση της δικογραφίας βάσει της νομοθεσίας έγινε αμελλητί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, χωρίς δηλαδή να προηγηθεί δικαστική αξιολόγηση, ενώ τον ίδιο δρόμο, προς τη Βουλή, αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες μηνύσεις που έχουν κατατεθεί από συγγενείς θυμάτων εις βάρος πολιτικών προσώπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή