Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Συρία και Ρωσία για μελλοντική επίθεση με χημικά στο Ιντλίμπ

Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Συρία και Ρωσία για μελλοντική επίθεση με χημικά στο Ιντλίμπ

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύεται πλέον πως θα παραμείνει στη Συρία μέχρι την «ολοκληρωτική ήττα» του Ισλαμικού Κράτους, ενώ θα αποχωρήσει από την χώρα όταν βεβαιωθεί ότι και οι Ιρανοί μαχητές που μάχονται στο πλευρό της συριακής κυβέρνησης επίσης θα αποχωρήσουν από τη χώρα. Πρόκειται για μια κίνηση που σηματοδοτεί την πρόθεση για ουσιαστική αμερικανική εμπλοκή στη χώρα που έχει διχαστεί από τον πόλεμο.

Παράλληλα, προειδοποιεί τη Συρία για τη χρήση χημικών όπλων καθώς υπάρχουν «πολλά στοιχεία» που καταδεικνύουν ότι οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης, υποστηριζόμενες από τη Ρωσία, ετοιμάζονται να κάνουν χρήση χημικών στην επαρχία του Ιντλίμπ. «Είμαι πολύ σίγουρος ότι έχουμε πάρα πολύ καλούς λόγους να κάνουμε αυτές τις προειδοποιήσεις», δήλωσε ο Τζιμ Τζέφρι, που διορίστηκε στις 17 Αυγούστου από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ειδικός σύμβουλος για τη Συρία, αρμόδιος για να επιβλέπει τις συνομιλίες για την πολιτική μετάβαση στη χώρα. «Μια τέτοια επίθεση είναι αναμενόμενη αλλά θα προκαλέσει "απερίσκεπτη κλιμάκωση"», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα απαντήσουν «άμεσα και σθεναρά», αν η συριακή κυβέρνηση κάνει χρήση χημικών όπλων στην επιχείρησή της στην επαρχία Ιντλίμπ, ενώ επεσήμανε ότι μια επίθεση από τις ρωσικές και τις συριακές δυνάμεις αλλά και η χρήση χημικών όπλων θα αναγκάσει μεγάλες ροές προσφύγων να καταφύγουν στη νοτιοανατολική Τουρκία ή σε άλλες περιοχές της Συρίας υπό τουρκικό έλεγχο.

Οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι μια ρωσική επίθεση στο θύλακα θα προκαλούσε «σφαγή μεγάλης κλίμακας και μάλιστα πρωτόγνωρης κατά τη διάρκεια του επταετή πολέμου.»

 
Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Συρία και Ρωσία για μελλοντική επίθεση με χημικά στο Ιντλίμπ-1
Ο Σύρος Hudhayfa al-Shahad προσπαθεί να κατασκευάσει αυτοσχέδιες αντιασφυξιογόνες μάσκες φοβούμενος μελλοντικές επιθέσεις στην επαρχία του Ιντλίμπ. 

«Οι ΗΠΑ δεν βιάζονται να αποχωρήσουν από τη Συρία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τζέιμς Τζέφρι, σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, αν και πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα μια μακροχρόνια αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα, καθώς δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει στο παρελθόν την επιθυμία να αποχωρήσουν τα περίπου 2.000 αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στη Συρία. 

«Δεν θα αποχωρήσουμε μέχρι το τέλος του έτους. Θα μείνουμε μέχρι να επιτευχθεί ολοκληρωτική ήττα (σ.σ. του ISIS)», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναγώρισε ότι μια τέτοια ήττα θα δημιουργήσει τις συνθήκες στις οποίες οι τοπικές κοινότητες μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους αλλά και να κυβερνήσουν τους εαυτούς τους.

Ο δεύτερος πυλώνας της αμερικανικής πολιτικής παρουσίας στην εμπόλεμη Συρία είναι η πλήρης απόσυρση όλων των ιρανικών δυνάμεων από το έδαφός της, επεσήμανε ο βετεράνος διπλωμάτης.

Οι επισημάνσεις του Αμερικανού απεσταλμένου έρχονται ως απάντηση στις ενδείξεις ότι η συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ, υποστηριζόμενη από ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζεται να επιτεθεί στους αντάρτες προκαλώντας μακελειό, γράφει χαρακτηριστικά το Associated Press, καθώς όπως επισημαίνει το πρακτορείο, περίπου 10.000 μαχητές του σκληρού πυρήνα, συμπεριλαμβανομένων και των μαχητών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, λέγεται ότι κρύβονται μεταξύ τριών εκατομμυρίων αμάχων, το ένα τρίτο εκ των οποίων εσωτερικά εκτοπισμένοι από τις συγκρούσεις.

Στο μεταξύ η τύχη των ανταρτών της επαρχίας Ιντλίμπ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Τεχεράνη με τη συμμετοχή των προέδρων του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ρωσία και Ιράν στηρίζουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ η Τουρκία τους αντάρτες και θεωρεί ότι η σύνοδος αυτή αποτελεί την τελευταία ευκαιρία να αποφευχθεί μια σφαγή στην Ιντλίμπ.  

Ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του έχουν συγκεντρώσει μεγάλες δυνάμεις γύρω από την επαρχία αυτή της βόρειας Συρίας προετοιμαζόμενοι για μια ευρεία επιχείρηση. Με τη στήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας ο Ασαντ έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να ανακαταλάβει τον ένα ανταρτοκρατούμενο θύλακα μετά τον άλλο. Η Ιντλίμπ και τα περίχωρά της είναι η μοναδική μεγάλη περιοχή εκτός του ελέγχου της Δαμασκού. 

Ακόμη, σε μια προσπάθεια αύξησης της πίεσης στον Ασαντ, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επιβάλλει κυρώσεις σε τέσσερα άτομα και πέντε εταιρείες που έχουν διευκολύνει τη μεταφορά όπλων ή καυσίμων ή έχουν παράσχει άλλη οικονομική ή υλική υποστήριξη στην κυβέρνησή του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή