Αμερικανοί επιχειρηματίες προειδοποιούν τον Λευκό Οίκο

Αμερικανοί επιχειρηματίες προειδοποιούν τον Λευκό Οίκο

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εμπορικός πόλεμος Ουάσιγκτον – Πεκίνου μπορεί να πάρει ακόμη πιο επικίνδυνη τροπή εάν ο Λευκός Οίκος υλοποιήσει την απειλή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών έως και 25% σε προϊόντα 200 δισ. δολαρίων από την Κίνα. Η δημόσια διαβούλευση στις ΗΠΑ για τους δασμούς ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Ακούστηκαν οι ενστάσεις των Αμερικανών επιχειρηματιών που βρίσκονται σε απόγνωση, οι οποίες όμως δεν φαίνεται να πτοούν τον κ. Τραμπ.

Ουδείς γνωρίζει την ακριβή χρονική στιγμή που η Ουάσιγκτον θα επιβάλει τους επίμαχους δασμούς σε κάθε λογής προϊόντα από την Κίνα, από θαλασσινά, ελαστικά αυτοκινήτων, χημικά, πλαστικά μέχρι και ποδήλατα. Απαξ και ανακοινωθούν, όμως, οι δασμοί θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή. Είναι βέβαιο πως η Κίνα θα αντιδράσει. Οχι, όμως, με δασμούς, καθώς οι εισαγωγές προϊόντων από τις ΗΠΑ είναι πολύ λιγότερες. Τα αντίποινα των Κινέζων θα λάβουν τη μορφή εμποδίων στις αμερικανικές επιχειρήσεις που εξάγουν ή λειτουργούν στην Κίνα. Ηδη αρκετοί Αμερικανοί επιχειρηματίες προσαρμόζουν τις δραστηριότητές τους ώστε να παρακάμψουν την Κίνα και να μην εγκλωβιστούν στη διαμάχη της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων 50 δισ. δολαρίων από την Κίνα και το Πεκίνο έχει αντιδράσει με ισάξια αντίποινα. Μέχρι σήμερα, όμως, είχε αποφευχθεί η λήψη μέτρων που θα έχουν άμεση επίδραση στον καταναλωτή. Αυτή τη φορά, τα πράγματα διαφέρουν.

Ο αντίκτυπος των δασμών θα είναι μεγάλος στην οικονομία των ΗΠΑ, οδηγώντας σε άνοδο των τιμών στην πραγματική οικονομία, σε κλείσιμο επιχειρήσεων και σε απολύσεις. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει μετά τη δημόσια διαβούλευση με εκπροσώπους της ευρύτερης επιχειρηματικής κοινότητας των ΗΠΑ – διαδικασία που προηγείται της τελικής απόφασης για την επιβολή των δασμών. Οι ενστάσεις από εκπροσώπους του επιχειρείν των ΗΠΑ ήταν τόσο πολλές, που το Γραφείο του Εκπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ (USTR) διπλασίασε τις συνεδριάσεις της δημόσιας διαβούλευσης από τρεις σε έξι.

«Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν μπορούν και δεν έχουν τη διάθεση να πληρώσουν 25% παραπάνω για ένα καπέλο του μπέιζμπολ», δήλωσε ο Τζέιμς Ντέι, αντιπρόεδρος της εταιρείας αθλητικών ειδών ’47 Brand LLC. Σε γραπτή κατάθεσή του, το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ αναφέρει πως οι «προτεινόμενοι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων θα εντείνουν τις επιπτώσεις σε Αμερικανούς καταναλωτές, εργαζομένους, επιχειρήσεις και γενικότερα στην οικονομία».

Ενδεικτική του τεταμένου κλίματος ήταν η τοποθέτηση του Στίβεν Λανγκ, προέδρου της Ενωσης Κατασκευαστών Νυφικών και Φορεμάτων Αποφοίτησης (American Bridal and Prom Industry Association). «Δεν μπορούμε να φτιάξουμε νυφικά και φορέματα αποφοίτησης στις ΗΠΑ. Κανένας δεν θέλει να κάνει αυτή τη δουλειά», είπε ενώπιον της επιτροπής. Εταιρείες ποδηλάτων προειδοποίησαν πως θα επιβληθούν δασμοί στο 94% των 18 εκατομμυρίων ποδηλάτων που πωλούνται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Μοχλός πίεσης η NAFTA

Μια συμφωνία με τον Καναδά για τον «εκσυγχρονισμό» της NAFTΑ θα έδινε μεγαλύτερα περιθώρια στην Ουάσιγκτον ώστε να αυξήσει τις πιέσεις στο Πεκίνο. Αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό, έχοντας ήδη καταλήξει σε συμφωνία με το Μεξικό. «Ελπίζω η νέα NAFTA να ωθήσει τους Κινέζους σε έναν συμβιβασμό και να ανοίξει τον δρόμο σε πιο δίκαιες εμπορικές συμφωνίες», δήλωσε ο Κέβιν Χάσετ, πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου.

Ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, η αναθεώρηση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) με τη συμμετοχή του Μεξικού και του Καναδά θα ήταν ωφέλιμη για τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα έπειθε έτσι τους ψηφοφόρους του πως είναι συνεπής με τις υποσχέσεις του για την επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών που, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, θίγουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ο κ. Τραμπ επιδιώκει από την Κίνα να ανοίξει τις αγορές της, να σεβαστεί τα πνευματικά δικαιώματα των αμερικανικών εταιρειών, να μειώσει τις κρατικές επιδοτήσεις στις βιομηχανίες της και να περιορίσει το εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή