Πολιτική αντιπαράθεση για την αγορά της σκοπιανής EDS από τη ΔΕΗ

Πολιτική αντιπαράθεση για την αγορά της σκοπιανής EDS από τη ΔΕΗ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ενόψει της ΔΕΘ και των αντιδράσεων που κυοφορούνται για το ονοματολογικό των Σκοπίων βρέθηκε η εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας EDS από τη ΔΕΗ, που έλαβε χώρα τον περασμένο Απρίλιο. Αφορμή για την αντιπαράθεση στάθηκε το γεγονός ότι η σκοπιανή εταιρεία ανήκει στον στενό συνεργάτη του προέδρου Ζάεφ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων Kocho Angjushev και τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν για την κατάθεση του τιμήματος εξαγοράς των 4,8 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ σε λογαριασμούς του ιδίου.

Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν γίνει γνωστά την περίοδο της εξαγοράς, η ΕDS ανήκει στον όμιλο Feroinvest που ιδρύθηκε το 2003 –δραστηριοποιείται στους τομείς της μεταλλουργίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στη γειτονική χώρα όσο και ευρύτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη– από τον σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αρμόδιο για Οικονομικές Υποθέσεις Kocho Angjushev.

Ο κ. Angjushev, μηχανολόγος μηχανικός, έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος του οικονομικού επιμελητηρίου της FYROM.

Ο όμιλος του κ. Angjushev απασχολεί 600 εργαζoμένους και περιλαμβάνει την εταιρεία εμπορίας ηλεκτρικής EDS, την οποία εξαγόρασε η ΔΕΗ, τη Small Hydro Power Plants Sector  (leader στους μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς), τη μεταλλουργική βιομηχανία Brako, η οποία εξάγει προϊόντα στις γειτονικές χώρες μέχρι Ιταλία και Αυστρία, την Aquawatt που ειδικεύεται στον σχεδιασμό υδροηλεκτρικών σταθμών και την EMS που προσφέρει υπηρεσίες συντήρησης σε αυτούς.

Ο όμιλός του είναι ανάμεσα στις 100 καλύτερες εταιρείες της FYROM, ενώ ο ίδιος φαίνεται να προέρχεται από οικογένεια βιομηχάνων. Σε συνέντευξή του πριν από πέντε χρόνια ανέφερε τον παππού του ως προπολεμικό βιομήχανο στη Γιουγκοσλαβία, του οποίου την επιχείρηση είχε πάρει το σοσιαλιστικό καθεστώς. Ο ίδιος φέρεται, λόγω ασυμβίβαστου, να μεταβίβασε εταιρείες του ομίλου σε τρίτους, μεταξύ των οποίων και την EDS η οποία είναι πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στην ΠΓΔΜ με χαρτοφυλάκιο εμπορικών και βιομηχανικών πελατών, που αντιπροσωπεύουν ζήτηση ισχύος 320 MW. Το 2015 η εταιρεία είχε τζίρο 87,23 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 1,06 εκατ. ευρώ, τα οποία ωστόσο ήταν κατά 40,7% μειωμένα σε σχέση με το 2014. 

Για σωρεία ερωτημάτων από την απόφαση της ΔΕΗ να εξαγοράσει τη σκοπιανή εταιρεία, ιδιοκτησίας του αντιπροέδρου του Ζάεφ, έκανε λόγω σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιάννης Μανιάτης, υποβάλλοντας ταυτόχρονα αίτηση για την κατάθεση εγγράφων. Δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε χθες από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο ο τομεάρχης Εθνικής Αμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Πρέπει να βγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα και να απαντήσει: Ποιος έδωσε την πολιτική εντολή στη διοίκηση της ΔΕΗ για να εξαγοράσει την εταιρεία εμπορίας ενέργειας EDS έναντι 5 εκατ. ευρώ από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων ενόψει της συμφωνίας για το Σκοπιανό», τόνισε και προσέθεσε: «Δύο μήνες πριν από τη συμφωνία των Πρεσπών, έδωσαν εν κρυπτώ στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων “μποναμά” 5 εκατομμύρια ευρώ μέσω της ΔΕΗ. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πολιτική εντολή. Το θέμα είναι μείζον, πάρα πολύ σοβαρό και πρέπει να διερευνηθεί άμεσα, σήμερα κιόλας».

«Η απόφαση για την εξαγορά της EDS είναι καθαρά επιχειρηματική απόφαση της ΔΕΗ στο πλαίσιο της στρατηγικής της για επέκταση στην αγορά των Βαλκανίων. Για την επέκταση αυτή η ΔΕΗ αναζητεί διαρκώς ευκαιρίες σε όλες τις χώρες της περιοχής. Η συγκεκριμένη εταιρεία βεβαίως και ήταν γνωστό ότι ανήκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Kocho Angjushev, ο οποίος την είχε ιδρύσει το 2012 και την είχε αναπτύξει» δήλωσε απαντώντας στην αντιπολίτευση το υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή