Πολιτική πόλωση και πελατειακές σχέσεις θα οδηγήσουν σε νέα κρίση

Πολιτική πόλωση και πελατειακές σχέσεις θα οδηγήσουν σε νέα κρίση

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H χώρα μας δεν επιτρέπεται να περιοριστεί σε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2%, γιατί κινδυνεύει να εγκλωβιστεί στην κατηγορία των χωρών με χαμηλούς μισθούς, χαμηλές δεξιότητες και χαμηλή καινοτομία», προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας σε μήνυμά του που δημοσιεύεται στο χθεσινό εβδομαδιαίο δελτίο του συνδέσμου για την ελληνική οικονομία.

Η επισήμανση αυτή γίνεται λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου, το οποίο αυξήθηκε κατά 1,8%, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι κατά μέσον όρο το 2018 η ανάπτυξη θα κινηθεί στα προβλεπόμενα από την κυβέρνηση επίπεδα του 2%.

Για τον κ. Φέσσα, αυτό που προέχει είναι ο παραγωγικός μετασχηματισμός της οικονομίας και συγκεκριμένα η τόνωση της παραγωγής, μέσω της στοχευμένης μείωσης της υπερφορολόγησης της εργασίας. Αντίθετα, σημειώνει ότι αν η επανεκκίνηση της οικονομίας στηριχθεί απλώς στην τόνωση της κατανάλωσης, η δαπάνη θα πάει «σε ξένες τσέπες», αφού δεν θα προέρχεται από την αύξηση του εγχωρίως παραγόμενου προϊόντος.

Ο ίδιος τονίζει ακόμη ότι πρέπει να αποφευχθεί η πολιτική πόλωση και οι πελατειακές πολιτικές του παρελθόντος, γιατί κάτι τέτοιο θα μας οδηγήσει σε αυξημένα επιτόκια, απρόθυμους επενδυτές, ανακοπή της ανάπτυξης, μείωση του εθνικού εκτοπίσματος και νέα περίοδο περιδίνησης και ανέχειας.

Ειδική αναφορά κάνει ο κ. Φέσσας στην αύξηση του κόστους εργασίας, προφανώς με αφορμή τη συζητούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού. Οπως σημειώνει, αν δεν υποστηρίζεται από αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας, μπορεί να φέρει τελικά αντίθετα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η ανάλυση του δελτίου για την πορεία της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η παραγωγικότητα της εργασίας ύστερα από τρία χρόνια μείωσης έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής (+0,7% το α΄ εξάμηνο του 2018), στηρίζοντας ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς άνω του 1% (ή +0,8%, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό) στο α΄ εξάμηνο του 2018 (έναντι 0,1% το 2017 και μειώσεων τα προηγούμενα χρόνια). Η απασχόληση, επίσης, συνεχίζει να αυξάνεται, αναφέρει το δελτίο.

«Και όλα αυτά γίνονται χωρίς επεκτασιμότητα και ευνοϊκότερη ρύθμιση και χωρίς αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, απλά και μόνο επειδή εμπεδώνεται η ανάκαμψη. Σημειώνεται ότι το συντελούμενο ξήλωμα του πλαισίου εργασιακών σχέσεων μπορεί δυνητικά να αντιστρέψει την καλή αυτή πορεία της οικονομίας».

Σε άλλο σημείο το δελτίο αναφέρει ότι η παραγωγικότητα δεν ξεπερνά το 50% του αντίστοιχου επιπέδου των χωρών του ΟΟΣΑ.

Αναφερόμενη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανάλυση του ΣΕΒ σημειώνει ότι αν και η ελληνική οικονομία ανακάμπτει με σταθερά βήματα, αυτά δεν είναι τόσο γρήγορα όσο απαιτούν οι περιστάσεις για να ξεφύγουμε από τη μεταμνημονιακή μιζέρια.

Ανάκαμψη επενδύσεων

Επισημαίνει, πάντως, ότι ενώ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν σημαντική μείωση των επενδύσεων, αυτή οφείλεται κυρίως στη δραστική μείωση των εισαγωγών πλοίων από τα υψηλά επίπεδα του 2017, οι οποίες επηρεάζουν τις επενδύσεις σε πάγια. Αν εξαιρεθούν οι εισαγωγές πλοίων, οι επενδύσεις ανακάμπτουν με ρυθμό 11,9% σε σύγκριση με το 2017 και δεν μειώνονται κατά 5% όπως δείχνουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο α΄ εξάμηνο, αναφέρει το δελτίο (βλ. πίνακα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή