«Οχι» Ν.Δ. σε προνομοθέτηση

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρή προειδοποίηση με κύριο αποδέκτη τον πρωθυπουργό «να μην μπει στον κόπο» να προνομοθετήσει παροχές που θα δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση απηύθυνε από τη Θεσσαλονίκη ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Οι δεσμεύσεις αυτής της κυβέρνησης τελειώνουν την ημέρα των εκλογών», διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι η Ν.Δ. έχει το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο και θα θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού.

Η προειδοποίηση δεν είναι τυχαία και, πάντως, σίγουρα δεν είναι ανεξάρτητη από το γεγονός ότι στον τρίτο όροφο της Πειραιώς από τη μια παρακολουθούν με προσοχή και προβληματισμό την ανοδική πορεία των ομολόγων και από την άλλη περιμένουν να δουν το «καλάθι» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και ταυτόχρονα τι θα συμβεί με τις ψηφισθείσες από τους ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ περικοπές στις συντάξεις και το ενδεχόμενο «πάγωμά» τους (που θα μπορούσε να οδηγήσει, ωστόσο, σε απαίτηση για μεταγενέστερη εφαρμογή του μέτρου). Πρόκειται για ένα εκρηκτικό μείγμα που σκιαγραφεί στρατηγική «καμένης γης» από τη σημερινή κυβέρνηση, προκειμένου να ναρκοθετήσει την πορεία της επόμενης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προειδοποίησε χθες και από τον Βορρά, στη συνάντησή του με τους παραγωγικούς φορείς, ότι το να επιδοθούν οι πολιτικές δυνάμεις σε ένα «άκρατο κρεσέντο λαϊκισμού και παροχολογίας» θα βλάψει τα εθνικά συμφέροντα, καθώς και ότι ο ίδιος δεν θα ακολουθήσει τον πρωθυπουργό σε αυτή την κατεύθυνση.

Ξεκαθάρισε ακόμη το στίγμα του για το «γήπεδο» της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του επιχειρείν, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα απελευθερώσει τον ιδιωτικό τομέα «από τη θηλιά που έχει περάσει στον λαιμό του ο κ. Τσίπρας» και επανέλαβε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα είναι «η κινητήριος δύναμη ανάπτυξης της χώρας για τα επόμενα χρόνια».

Την ίδια ώρα, έκρουσε και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης του προγράμματος χωρίς να υπάρχει δίχτυ ασφαλείας, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή και ακυρώνει εν τοις πράγμασι τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς». Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την αδυναμία της χώρας να επανέλθει στην κανονικότητα, δηλαδή την κανονική πρόσβαση στις αγορές με λογικά επιτόκια. «Σήμερα η χώρα είναι εκτός αγορών, με τα επιτόκια στο δεκαετές ομόλογο να έχουν ξεπεράσει το 4,6%. Η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, ενώ ταυτόχρονα δεν έχει πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση των προγραμμάτων», σημείωσε, τονίζοντας ότι «απέναντι στην εικονική πραγματικότητα που επιμένει να παρουσιάζει ο κ. Τσίπρας, υπάρχουν στοιχεία, δεδομένα που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο Σκοπιανό και στη συμφωνία των Πρεσπών, μιλώντας για μια συμφωνία που «προσβάλλει όλους τους Ελληνες, όχι μόνο τους Μακεδόνες, καθώς ικανοποιεί τις πάγιες επιδιώξεις της σκοπιανής πλευράς που δεν ήταν άλλες από την παραχώρηση “μακεδονικής γλώσσας” και “εθνότητας”».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για συμφωνία που ξεπερνά τα όρια μιας «πολιτικής και διπλωματικής ήττας» των κ. Τσίπρα και Κοτζιά, που, όπως είπε, «έδρασαν υπόγεια και ερήμην της εθνικής γραμμής, ερήμην του λαού, ερήμην των κομμάτων». Ωστόσο, επισήμανε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης εντέλει ενίσχυσαν εθνικιστικές φωνές και τροφοδότησαν την «ακροδεξιά πατριδοκαπηλία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή