Το «μωσαϊκό» των συλλαλητηρίων για τα Σκόπια

Το «μωσαϊκό» των συλλαλητηρίων για τα Σκόπια

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζυμώσεις, κόντρες, συνενώσεις αλλά και… διασπάσεις. Πίσω από τις εξέδρες και τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις, ένα μεγάλο μωσαϊκό φορέων, θεσμικών και μη οργανώσεων, αλλά και μεμονωμένων ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, κίνητρα αλλά και οπτικές, συνθέτουν το παζλ των συλλαλητηρίων για το Μακεδονικό. Η εκκίνηση, στο πρώτο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, έγινε από την «Κίνηση Θερμαϊκός Ωρα Μηδέν», μια πρωτοβουλία του Μιχάλη Πατσίκα, που έχει διατελέσει γ.γ. της «Σπίθας» του Μίκη Θεοδωράκη. Σύντομα στη διαδικασία στήριξης εκείνου του πρώτου συλλαλητηρίου μπήκαν οι παμμακεδονικές οργανώσεις ανά την υφήλιο, που σύμφωνα με πληροφορίες συνέδραμαν και οικονομικά στο εγχείρημα. Τον συντονισμό των παμμακεδονικών οργανώσεων είχε η Νίνα Γκατζούλη, πρόεδρος, μεταξύ άλλων, και στο Διεθνές Ιδρυμα Μεγ. Αλεξάνδρου με έδρα τη Ν. Υόρκη, ενώ στην όλη διαδικασία ενεπλάκησαν και άλλα πρόσωπα που σταδιακά εξελίχθηκαν σε πρωταγωνιστές, όπως ο Γ. Τάτσιος, ο άνθρωπος που πήρε την πρωτοβουλία «ομοσπονδιοποίησης» των εν Ελλάδι μακεδονικών οργανώσεων.

Το «μωσαϊκό» των συλλαλητηρίων για τα Σκόπια-1

Παράλληλα, πολλοί φορείς, αλλά και θεσμοί, έσπευσαν να εκδηλώσουν την πρόθεση στήριξης, όπως χριστιανικά σωματεία, αλλά και πολιτιστικοί σύλλογοι ανά την Ελλάδα, που συμπλήρωσαν ένα παζλ, με το τελικό κομμάτι να το βάζει η συμμετοχή του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου. Παράλληλα, η επιθυμία των διοργανωτών για τη συμμετοχή «προσωπικοτήτων», που θα προσέθεταν «κύρος», οδήγησε στην εξέδρα των ομιλητών τον επίτιμο αρχηγό ΓΕΣ Φρ. Φραγκούλη. Η τελική επιτυχία του συλλαλητηρίου έφερε μαζί και τις πρώτες κόντρες για την «πατρότητά του».

Το «μωσαϊκό» των συλλαλητηρίων για τα Σκόπια-2

Επόμενος στόχος, η «επανάληψη» του συλλαλητηρίου, αυτή τη φορά στην Αθήνα, με νέα πρόσωπα να αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές. Μετά σειρά συναντήσεων, αυτοκριτικής αλλά και καταγραφής λαθών, αλλά και τις αναπόφευκτες γκρίνιες, η επόμενη διοργάνωση συλλαλητηρίου βρίσκει σε ρόλο πρωταγωνιστών τον κ. Μιχ. Πατσίκα και τον κ. Οθ. Ιακωβίδη, αμφότεροι με αναφορές στη «Σπίθα». Παράλληλα, σε πρώτο πλάνο και οι Παμμακεδονικές, με τον κ. Τάτσιο και την κ. Γκατζούλη, επιδιώκουν έναν πιο «πανεθνικό» τόνο. Επιστέγασμα του διαφορετικού προφίλ που επιχειρήθηκε να δοθεί στο συλλαλητήριο είναι πως αυτή τη φορά εκλήθη ως κεντρικός ομιλητής ο Μ. Θεοδωράκης. Παράλληλα όμως εμφανίζονται ξανά μεμονωμένα άτομα που επιχειρούν με ακροδεξιές κορώνες να εμφανιστούν ως διοργανωτές, αλλά απομονώνονται εγκαίρως.

Το «μωσαϊκό» των συλλαλητηρίων για τα Σκόπια-3

Επιπλέον, η συμμετοχή της Ιεραρχίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά και της ΚΕΔΕ με τον επικεφαλής της Γ. Πατούλη, προσθέτει «θεσμικότητα» στη συγκέντρωση. Οι πάγιες όμως παθογένειες δεν κρύβονται ούτε αυτή τη φορά. Πολλοί θέλουν να εμφανιστούν ως συμμέτοχοι, αν όχι διοργανωτές, δημιουργώντας διασπάσεις και έριδες. Πολλοί εκ των πρωταγωνιστών επιστρέφουν στην έδρα τους στο εξωτερικό και η επιτροπή του συλλαλητηρίου της Αθήνας διαλύεται. Τη συνέχεια της δυναμικής επιχειρούν να κρατήσουν οι κ. Πατσίκας και Ιακωβίδης, δημιουργώντας τον «φορέα ανένδοτου για τη Μακεδονία». Με συνέντευξη Τύπου μάλιστα στην ΕΣΗΕΑ, θα δηλώσουν πως θα κινηθούν νομικά εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες υπήρξε και πρόθεση για μετεξέλιξη της κίνησης σε πολιτικό φορέα. Παράλληλα, ξεκινά προετοιμασία για συναυλία με την ορχήστρα του Μ. Θεοδωράκη το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα οι Παμμακεδονικές ανακοινώνουν το δικό τους συλλαλητήριο, ενώ η τηλεόραση «Βεργίνα» ανακοινώνει ακόμα ένα, μία ημέρα μετά. Συγκυρίες και κάποιες υποχωρήσεις οδήγησαν τελικά σε «κοινή γραμμή» άπαντες, που θα βρεθούν τελικά μαζί αύριο στο Βελλίδειο. Η πολυδιάσπαση ωστόσο και οι αιτίες που την προκάλεσαν εξακολουθούν να υφίστανται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή