Επαναφορά λίστας στις ευρωεκλογές ζητεί η Γεννηματά

Επαναφορά λίστας στις ευρωεκλογές ζητεί η Γεννηματά

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάργηση του σταυρού στις ευρωεκλογές και επιστροφή της λίστας πρότεινε η Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια συνέντευξής της, χθες, στην τηλεόραση του Αlpha. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επιχειρηματολόγησε λέγοντας πως την ώρα που η κυβέρνηση –και ορθώς– ζήτησε την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας, με επιχείρημα την ανάπτυξη διαπλοκής στο αχανές αυτό εκλογικό τμήμα, το ίδιο και σε μεγαλύτερο βαθμό ισχύει για όλη την Ελλάδα. Ως εκ τούτου η επαναφορά της λίστας, με ευθύνη των κομμάτων να τηρούν τις δημοκρατικές διαδικασίες, είναι βασική προϋπόθεση για να μπει φρένο σε αθέμιτο ανταγωνισμό υποψηφίων και κατ’ επέκταση διαπλοκής.

Από τη Χαρ. Τρικούπη, το θέμα αυτό το χαρακτηρίζουν «κομβικής σημασίας» και δηλώνουν πως θα επανέλθουν αν δεν υπάρξει απάντηση από το Μαξίμου. Την ίδια ώρα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πήρε σαφείς αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη Ν.Δ., θέτοντας στο επίκεντρο της κριτικής της τη δημιουργία «διχαστικού και πολωτικού κλίματος» που «μπορεί να μας βάλει σε νέες περιπέτειες». Χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις «δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», επανέφερε το αίτημα για εκλογές, που είχε βάλει στην ατζέντα και πριν από τη λήξη του προγράμματος. «Τώρα φαίνεται καθαρά αυτή η ανάγκη», σημείωσε, καθώς «δεν έχουμε διαβατήριο αξιοπιστίας ούτε προς τις αγορές ούτε προς τους δανειστές».

Παράλληλα η κ. Γεννηματά εσστίασε, όπως έχει κάνει και κατά το παρελθόν, την κριτική της στα πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία έχει δεσμευθεί ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές, καθώς «δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές υποσχέσεις». Ως λύση, δε, ανέφερε την «ανάκτηση της αξιοπιστίας», καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούμε «είτε σε υπερφορολόγηση, που αποκλείει την ανάπτυξη», είτε «να βάλουμε χέρι στο χρηματικό απόθεμα, το buffer, στέλνοντας αποσταθεροποιητικό μήνυμα».

Οσον αφορά τις επικείμενες παροχές από τον Αλ. Τσίπρα, η κ. Γεννηματά τις χαρακτήρισε «ελεημοσύνη» καθώς «δεν μπορείς να κόβεις 400 και να δίνεις 50 ή 100». Οσον αφορά τον κεντρικό στόχο του κόμματος, σημείωσε πως ο βασικός στόχος είναι «μια ισχυρή εντολή» ώστε «να ανταποκριθούμε στην ιστορική μας ευθύνη να εξασφαλίσουμε προοδευτική αλλαγή στη χώρα». Στο ίδιο πλαίσιο του διπόλου μεταξύ προοδευτισμού και συντηρητισμού, έθιξε εκ νέου το θέμα της συνεργασίας «ΣΥΡΙΖΑ – καραμανλικής πτέρυγας», λέγοντας πως «η καραμανλική Δεξιά είναι η ισχυρή τάση του νέου ΣΥΡΙΖΑ». Τέλος, με φόντο και την άνοδο στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στο Σκοπιανό. «Η συμφωνία των Πρεσπών δεν κλείνει παλιούς λογαριασμούς, αλλά κινδυνεύει να ανοίξει καινούργιους. Πρόκειται για πολύ μεγάλη παραχώρηση εκ μέρους του Τσίπρα», ήταν η επισήμανσή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή