Επενδύει στη ΔΕΘ ο Τσίπρας

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προφορικά και έμπρακτα μηνύματα εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας προσδοκά να αποκομίσει το πρωθυπουργικό επιτελείο από την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Ρος εκπροσωπεί την αμερικανική κυβέρνηση στην εφετινή ΔΕΘ, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η τιμώμενη χώρα. Παράλληλα, στην έκθεση συμμετέχει μεγάλος αριθμός αμερικανικών εταιρειών, ιδιαίτερα από τον τομέα της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών. Ο κ. Τσίπρας προσβλέπει σε δηλώσεις στήριξης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στη μεταμνημονιακή περίοδο, καθώς και σε κάποιας μορφής προσκλητήριο προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προκύπτουν και να επενδύσουν στη χώρα μας. Παράλληλα, σε πρακτικό επίπεδο, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι από την παρουσία ελληνικών και αμερικανικών εταιρειών στην έκθεση –δόθηκε ιδιαίτερη χωροταξική σημασία στην τοποθέτηση του περιπτέρου που φιλοξενεί ελληνικές startups, ώστε να γειτνιάζει με αυτό των αμερικανικών εταιρειών– θα προκύψουν συνεργασίες και κοινά projects, τα οποία επίσης θα συμβάλουν στη μετάδοση του μηνύματος ότι η χώρα αποτελεί ενδιαφέρουσα επιλογή για τους επενδυτές.

Ο κ. Τσίπρας, σε άρθρο του στο περιοδικό «Πρακτορείο» του ΑΠΕ υπογράμμισε ότι η 83η ΔΕΘ «έρχεται να συμβολίσει αυτό το νέο ξεκίνημα για την οικονομία και τη χώρα συνολικά». Και, εν πολλοίς, στη φράση αυτή συμπυκνώνεται το πλαίσιο εντός του οποίου η κυβερνητική ηγεσία έχει σχεδιάσει την έκθεση. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς, αύριο, να παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο για τη μετάβαση της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή, με διάχυτους τόνους αισιοδοξίας για τις προοπτικές που διαμορφώνονται. Αισιοδοξία που η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μεταλαμπαδεύσει προς τους πολίτες μέσα από το κομμάτι ελαφρύνσεων και παροχών, με το οποίο επιθυμεί να μεταδώσει το μήνυμα αυξημένης ελευθερίας κινήσεων μετά την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος. Το βήμα της ΔΕΘ θα αξιοποιηθεί για έναν ετεροχρονισμένο πανηγυρισμό της εξόδου από τα μνημόνια – ετεροχρονισμό εξαιτίας της δυσμενούς πραγματικότητας που εκλήθη να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση μετά την καταστροφή στο Μάτι και η οποία δεν επέτρεψε ιδιαίτερα πανηγυρικούς τόνους την 21η Αυγούστου, ημερομηνία ολοκλήρωσης του μνημονίου.

Ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα της σημειολογίας που επιθυμεί να δώσει στη ΔΕΘ, έκανε αναφορά σε «μια διοργάνωση ιστορικής σημασίας», καθώς, όπως προσθέτει στο άρθρο του, «ακριβώς τέτοιες είναι οι στιγμές που ζει η χώρα». Ο κ. Τσίπρας περιγράφει ένα θετικό πλαίσιο της οικονομίας όσον αφορά τη δημοσιονομική σταθερότητα, τους ρυθμούς ανάπτυξης, τις επιδόσεις σε εξαγωγές, μεταποίηση, βιομηχανία, την εξέλιξη της ανεργίας, για την οποία αναφέρει ότι παρουσιάζει σταθερή τάση αποκλιμάκωσης. Και, ακολούθως, μιλάει για την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και με ευκαιρίες στη νέα γενιά. «Μια γενιά ανθρώπων που οι γνώσεις, οι ικανότητες και η εργατικότητά τους είναι δομικά στοιχεία του νέου παραγωγικού μοντέλου που οραματιζόμαστε. Ενα παραγωγικό μοντέλο το οποίο στοχεύει στην εξωστρέφεια και την προστιθέμενη αξία. Ενθαρρύνοντας την καινοτομία, την εφευρετικότητα, τις νέες ιδέες». Και αφού περιγράφει όλα αυτά, καταλήγει στην επισήμανση ότι «η 83η ΔΕΘ, ως σημείο συνάντησης τέτοιων καινοτόμων εγχειρημάτων, έρχεται λοιπόν να συμβολίσει αυτό το νέο ξεκίνημα για την οικονομία και τη χώρα συνολικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή