Εξαιρούν προσωρινά την Ινδία από το εμπάργκο κατά του Ιράν οι ΗΠΑ

Εξαιρούν προσωρινά την Ινδία από το εμπάργκο κατά του Ιράν οι ΗΠΑ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να παραχωρήσει προσωρινά εξαίρεση από το εμπάργκο κατά της Τεχεράνης σε όσες χώρες έχουν μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση από το ιρανικό πετρέλαιο, όπως για παράδειγμα η Ινδία. Εν ολίγοις ενδέχεται να μην τους επιβάλει οικονομικές κυρώσεις όταν εξακολουθούν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο. Η επιείκεια αυτή θα αφορά, όμως, μόνον ένα μεταβατικό στάδιο ενώ μεσοπρόθεσμα πρέπει όλες οι χώρες να διακόψουν κάθε συνεργασία με την Τεχεράνη.

Στις προθέσεις αυτές της Ουάσιγκτον αναφέρθηκε χθες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Μάικ Πομπέο, ύστερα από συνάντησή του με τον Ινδό ομόλογό του, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Δελχί. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι θα δοθεί «λίγος χρόνος» σε ορισμένες χώρες που αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν ώστε να στραφούν σε άλλους προμηθευτές.

«Θα εξετάσουμε τη δυνατότητα κάποιων εξαιρέσεων στις περιπτώσεις που είναι αναγκαίο, αλλά έχουμε την προσδοκία να μηδενίσουν τις αγορές ιρανικού πετρελαίου όλες οι χώρες, διαφορετικά θα τους επιβληθούν κυρώσεις», τόνισε ο κ. Πομπέο. Προσέθεσε ότι στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής η Ουάσιγκτον θα συνεργασθεί με τους Ινδούς, καθώς «δεσμεύτηκε να το κάνει». Αναφερόμενος στο πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για την Ινδία να μηδενίσει τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, ο κ. Πομπέο δήλωσε βέβαιος πως «θα βρούμε μια λύση που να αποδίδει» και προσέθεσε πως θα είναι πολύ ευχάριστο για τις ΗΠΑ αν το ιρανικό πετρέλαιο αντικατασταθεί από αμερικανικό.

Παρά τις πιέσεις που έχει ασκήσει έως τώρα η κυβέρνηση Τραμπ, η κυβέρνηση της Ινδίας θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο να διακόψει πλήρως τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Η Ινδία είναι δεύτερη μετά την Κίνα σε εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, ενώ έρχεται τρίτη παγκοσμίως σε εισαγωγές πετρελαίου. Τον Αύγουστο, πάντως, οι εισαγωγές της σε πετρέλαιο από το Ιράν μειώθηκαν κατά το 1/3 καθώς τα διυλιστήρια της χώρας περίμεναν την άδεια τις κυβέρνησης για να προχωρήσουν σε αγορές πετρελαίου από ιρανικά πετρελαιοφόρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή