Οι παιδικοί σταθμοί, στα κεντρικά θέματα πάλι στη Σουηδία

Οι παιδικοί σταθμοί, στα κεντρικά θέματα πάλι στη Σουηδία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση στην προσχολική εκπαίδευση στη Σουηδία που προωθεί την ισότητα των φύλων και αποκηρύσσεται από την αντιπολίτευση ως «φεμινιστική σαχλαμάρα», έχει γίνει αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων ενόψει των μεθαυριανών κρίσιμων εκλογών. Σε μια αμφίρροπη αναμέτρηση, στην οποία οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες απειλούν να αναδειχθούν δεύτεροι, η επίδοση των μικρότερων κομμάτων θα μπορούσε να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας. Και για τα δύο κόμματα, τους Πράσινους και τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες, η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση έχει γίνει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Η πρόταση, που οριστικοποιήθηκε δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, υποχρεώνει τους παιδικούς σταθμούς να διασφαλίζουν την ισότητα των φύλων, στις ηλικίες μεταξύ 1 και 5 ετών και «να εμπνέουν και να προκαλούν τα παιδιά να επεκτείνουν τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντά τους, χωρίς να περιορίζονται από τα στερεότυπα των φύλων».

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Politico, οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν κάνει την καταπολέμηση της μεταρρύθμισης κεντρικό στοιχείο της προεκλογικής τους εκστρατείας, επιτιθέμενοι κατά της κυβέρνησης για «ψευδοεπιστημονικές θεωρίες». Η στάση του κόμματος υποχρέωσε τον υπουργό Παιδείας και στέλεχος των Πρασίνων Γκούσταβ Φριντολίν να κατηγορήσει τους Χριστιανοδημοκράτες ότι η ευαισθησία τους στο ζήτημα έχει αποκλειστικά ψηφοθηρικά κίνητρα. Πάντως, η μετωπική σύγκρουση αποδίδει καρπούς, καθώς τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες όσο και οι Πράσινοι εμφανίζονται να ξεπερνούν το εκλογικό όριο του 4%. Το θέμα ήταν αναμενόμενο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις, αφού οι Σουηδοί ψηφοφόροι κατατάσσουν την παιδεία στην τρίτη θέση με τις προτεραιότητές τους μετά την περίθαλψη και τη μετανάστευση.

Η ουδέτερη σε επίπεδο φύλων παιδεία έχει πυροδοτήσει και στο παρελθόν συζητήσεις ειδικά το 2012, όταν σουηδικά ΜΜΕ εμφάνιζαν παιδιά και εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς να καταφεύγουν σε ουδέτερο άρθρο αντί του αρσενικού ή του θηλυκού (στα σουηδικά hen αντί han ή hon αντίστοιχα). «Αν ένα κορίτσι θέλει να παίξει με κούκλες, τι πειράζει, είναι τόσο κακό; Είναι κάτι το οποίο οι παιδικοί σταθμοί θα πρέπει να ξοδέψουν χρόνο για να καταπολεμήσουν», αναρωτήθηκε πρόσφατα ο ηγέτης του κόμματος, Εμπα Μπους Τορ.

Στο μεταξύ, πάνω από 250 προσωπικότητες του κόσμου του πολιτισμού στη Σουηδία υπέγραψαν έκκληση στο Facebook για να μπει φραγμός στους Δημοκράτες, το κόμμα της νεοναζιστικής άκρας δεξιάς που προβλέπεται να καταγράψει ιστορικό σκορ στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου. Με πρωτοβουλία του ηθοποιού Kjell Bergqvist, ηθοποιοί, συγγραφείς, μουσικοί ενώθηκαν στην ομάδα #Vad som helst men ALDRIG SD (Ολα εκτός του SD) που έχει συγκεντρώσει ήδη 90.000 υπογραφές. Μεταξύ των προσωπικοτήτων που υπογράφουν, ο ζωγράφος και γλύπτης Ernst Billgren, οι ηθοποιοί Joel Kinnaman («House of Cards»), Pernilla August («Best Intentions»), η τραγουδίστρια της τζαζ Viktoria Tolstoy, τρισέγγονη του Ρώσου συγγραφέα, η συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Camilla Lackberg και ο Marten Palme, γιος του πρώην πρωθυπουργού της Σουηδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή