Λιγότερο από το 60% των παιδιών 3-6 ετών σε προσχολικές δομές

Λιγότερο από το 60% των παιδιών 3-6 ετών σε προσχολικές δομές

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για τα παιδιά που θα μείνουν και φέτος εκτός βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, με βάση τον αριθμό, και δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα για την «Εναρμόνιση της οικογενειακής ζωής». Κι όμως το πρόβλημα με τα χιλιάδες παιδιά που θα μείνουν χωρίς voucher από το πρόγραμμα, αν και έκαναν αίτηση, αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Εξάλλου το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ αφορά αποκλειστικά και μόνο παιδιά με γονείς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, άρα αποκλείονται άνεργοι, απασχολούμενοι με γκρίζες σχέσεις εργασίας, αυτοαπασχολούμενοι και δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ υπάρχουν και εισοδηματικά κριτήρια (το 80% των εγκεκριμένων θέσεων έχει εισόδημα έως 12.000 ευρώ).

Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, «σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat ποσοστό μικρότερο του 10% των παιδιών έως 3 ετών και μικρότερο του 60% των παιδιών 3 έως 6 ετών καλύπτονται από “δομές προσχολικής φροντίδας” στην Ελλάδα». «Αρκεί μια ματιά στον συνολικό αριθμό των παιδιών αυτής της ηλικίας και στο σύνολο των θέσεων σε παιδικούς σταθμούς –δημοτικούς και ιδιωτικούς– που υπάρχουν ανά δήμο, για να διαπιστώσει κανείς ότι χιλιάδες παιδιά θα καταλήξουν και φέτος να μείνουν σπίτι τους, αποκλεισμένα από τις δομές προσχολικής αγωγής», σημειώνει στην «Κ» η κ. Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ.

Το βασικό πρόβλημα είναι πως υπάρχει μεγάλη έλλειψη βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών κι ακόμα περισσότερο δημόσιων σταθμών. Χαρακτηριστικό είναι πως πέρυσι περίπου 10.000 οικογένειες που είχαν πάρει voucher από το ΕΣΠΑ δεν βρήκαν τελικά θέση σε παιδικό σταθμό στην πόλη τους και υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν το «εισιτήριο». Η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει στις αρχές του 2018 πρόγραμμα για τη δημιουργία 400 νέων παιδικών σταθμών, με 10.000 νέες θέσεις, με επιχορήγηση 15 εκατ. ευρώ σε 203 δήμους. Επρόκειτο για ένα πρόγραμμα fast track μετατροπής κυρίως υφιστάμενων δημοτικών κτιρίων σε παιδικούς σταθμούς, με επιχορήγηση 75.000 ευρώ για δύο σταθμούς ή τμήματα και 50.000 ευρώ για ένα. Το ύψος των κονδυλίων και η εφάπαξ χορήγησή τους εκτιμάται πως δεν μπορούν να καλύψουν (στις περισσότερες περιπτώσεις) τις ανάγκες δημιουργίας και λειτουργίας ενός παιδικού σταθμού. Την ίδια ώρα, το Προεδρικό Διάταγμα 99/2017 έθεσε αυστηρότερους όρους λειτουργίας για τους παιδικούς σταθμούς, με αποτέλεσμα παλιές δομές να οδηγηθούν σε λουκέτο, καθώς οι δημοτικές αρχές δεν φρόντισαν είτε να λύσουν τα προβλήματα είτε να προχωρήσουν σε μετεγκατάσταση των σταθμών σε σύγχρονα κτίρια, παρότι οι νέες προδιαγραφές ήταν γνωστές από καιρό. Εξάλλου δεν διατέθηκαν και τα αναγκαία κονδύλια από την κυβέρνηση.

Οι φετινές αιτήσεις

Οσον αφορά το πρόγραμμα των ΕΣΠΑ, φέτος έγιναν αιτήσεις για 161.000 παιδιά, εκ των οποίων έγκυρες θεωρήθηκαν 142.000. Ηδη έχουν δοθεί 94.000 vouchers, ενώ η κυβέρνηση σημειώνει πως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα δοθούν ακόμα περίπου 30.000. Αρα, περίπου 17.000 παιδιά από τις «έγκυρες» αιτήσεις θα μείνουν εκτός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή