Οι ιδιωτικές εταιρείες είναι λύση ασφάλειας στα σχολεία;

Οι ιδιωτικές εταιρείες είναι λύση ασφάλειας στα σχολεία;

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μόλις ώρες μετά τη φονική επίθεση σε λύκειο του Πάρκλαντ της Φλόριντα, εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν την ασφάλεια σχολείων έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο Twitter.

«Κύριε κυβερνήτα, η εταιρεία μας βοηθά τα σχολεία να αναγνωρίσουν ενδεχόμενες πηγές βίας, πρoτού αυτή εκδηλωθεί», έγραφε μία από αυτές, ενώ άλλη έκανε λόγο για «μεγάλη επιτυχία» του αλγόριθμού της, ο οποίος είχε προλάβει δύο αυτοκτονίες μαθητών.

Οι εταιρείες αυτές υποστηρίζουν ότι η διαρκής παρακολούθηση της δραστηριότητας των μαθητών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ικανή να προλάβει τέτοια περιστατικά.

Συχνά, χωρίς να έχουν ειδοποιήσει μαθητές και γονείς, οι εταιρείες αυτές εντοπίζουν «επικίνδυνα παιδιά» και ζητούν από τη διεύθυνση των σχολείων την προληπτική απομάκρυνσή τους.

Περισσότερες από 100 σχολικές περιφέρειες και πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχουν προσλάβει εταιρείες παρακολούθησης των κοινωνικών δικτύων, ενώ κάθε νέα επίθεση αυξάνει σημαντικά το «πελατολόγιο» τέτοιων εταιρειών. Τις εβδομάδες μετά την επίθεση στο λύκειο του Πάρκλαντ, δεκάδες σχολεία υπέγραψαν τέτοια συμβόλαια, παρότι δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων παρακολούθησης.

Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, τα συμβόλαια παρακολούθησης δεν λειτούργησαν όπως θα έπρεπε. Δεν υπάρχουν, έτσι, στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι εταιρείες αυτές εντόπισαν δυνητικά βίαιους μαθητές ή όσους προβαίνουν σε πράξεις εκφοβισμού ή αυτοτραυματισμού. Αντίθετα, η πρόσληψη τέτοιων εταιρειών οδηγεί σε επικίνδυνες παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής των μαθητών.

«Λειτουργούμε σαν ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα. Αν κάποιος μαθητής δημοσιεύει μηνύματα ότι αντιπαθεί τον καθηγητή του, δεν δίνουμε σημασία. Αν, όμως, γράψει ότι θα ήθελε να πυροβολήσει τον καθηγητή, τότε θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για αυτό», λέει ο Γκάρι Μαργκόλις, επικεφαλής της εταιρείας Social Sentinel, που διαθέτει συμβόλαια με σχολεία σε 30 πολιτείες των ΗΠΑ.

Αντίθετη άποψη

Αντίθετη άποψη εκφράζει ο Μαρκ Πομπάνο, υπεύθυνος ασφαλείας της σχολικής περιφέρειας, στην οποία ανήκει το δημοτικό του Σάντι Χουκ στο Κονέκτικατ. Το 2015, ο Πομπάνο υπέγραψε δοκιμαστικό συμβόλαιο λίγων μηνών με την εταιρεία του Μαργκόλις, η οποία απέτυχε, όμως, να εντοπίσει κάποια σοβαρή απειλή.

«Δεν μπορώ να θυμηθώ ούτε ένα περιστατικό στο οποίο τα συστήματα του Social Sentinel να αποδείχθηκαν χρήσιμα στον εντοπισμό απειλής. Αν κάτι δεν λειτουργεί όπως πρέπει, το εγκαταλείπουμε», λέει ο Πομπάνο.

Σήμερα, η σχολική περιφέρεια του Πομπάνο βασίζεται κυρίως σε πληροφορίες από μαθητές. «Oλα καταλήγουν στη σωστή πληροφόρηση και στην ύπαρξη κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ μαθητών και προσωπικού. Αν ο μαθητής αισθάνεται ότι υπάρχει έστω και ένας έμπιστος ενήλικος, τότε θα μιλήσει αφού γνωρίζει ότι οι αποκαλύψεις του θα είναι εμπιστευτικές», λέει ο Πομπάνο.

Ο λυκειάρχης Πάτρικ Λάρκιν από το Μπέρλινγκτον της Μασαχουσέτης λέει ότι δέχεται επείγοντα μηνύματα στο κινητό του τηλέφωνο, χάρη στο σύστημα παρακολούθησης Social Sentinel. «Η μεγάλη πλειονότητα προέρχεται από άτομα που δεν είναι καν μαθητές του λυκείου μου, και αποδεικνύονται έτσι άχρηστα», λέει ο Λάρκιν.

Οι πραγματικές απειλές, εξηγούν στελέχη της αστυνομίας, εντοπίζονται συνήθως από προσεκτικούς χρήστες, όπως έγινε –πολύ αργά δυστυχώς– και με τον δράστη της επίθεσης στο Πάρκλαντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή