Η Μονάδα που έσωσε 1.000 παιδικές ζωές εόρτασε τα 25 της χρόνια

Η Μονάδα που έσωσε 1.000 παιδικές ζωές εόρτασε τα 25 της χρόνια

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοιτάζοντας πίσω στην τελευταία τριακονταετία, ας μη βλέπουμε μόνον εκείνες τις αρνητικές ροπές που μας οδήγησαν σε κρίση αλλά και ορισμένα θετικά πράγματα που άλλαξαν την Ελλάδα θεαματικά. Πριν από το 1990 δεν διαθέταμε υποδομή για να μπορέσουν οι ανήλικοι και οι έφηβοι πάσχοντες από καρκίνο να δώσουν τη μάχη για τη ζωή τους στην πατρίδα μας, δηλαδή κοντά στους γονείς και τους φίλους τους. Μόνη λύση ήταν η μετάβαση στο εξωτερικό, κάτι που ήταν σχεδόν αδύνατον λόγω του τεράστιου οικονομικού κόστους αλλά και των πρακτικών δυσκολιών.

Η λειτουργία της Παιδιατρικής Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, την οποία οργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα», κλείνει φέτος 25 χρόνια. Χάρις στο όραμα που είχε τότε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη και όλοι αυτοί που συντάχθηκαν στον αγώνα της, η Μονάδα μπόρεσε να νοσηλεύσει τους μικρούς ασθενείς που χρειάζονταν μεταμόσχευση και άλλες θεραπείες. Εχει σώσει πάνω από 1.000 ζωές παιδιών. Το πιο αξιέπαινο είναι πως ακόμη και σήμερα η Μονάδα εξακολουθεί να εξοπλίζεται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, να βελτιώνει υποδομές και να προσφέρει υπηρεσίες και στους οικείους των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο, χάρις στον ξενώνα που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό.

Η Μονάδα που έσωσε 1.000 παιδικές ζωές εόρτασε τα 25 της χρόνια-1

Από αριστερά, ο Μανώλης Παπασάββας με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Προχθές έγινε ειδική εκδήλωση για τον εορτασμό αυτής της εμβληματικής επετείου των 25 ετών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Παρέστη και μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αλλά και πολλοί επίσημοι που αναφέρθηκαν στον καίριο ρόλο που έπαιξε η πρωτοβουλία αυτή. Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως το έργο της Μονάδας έχει προ πολλού υπερβεί τα σύνορα της Ελλάδας, φθάνοντας ιδίως σε χώρες οι οποίες χειμάζονται και έχουν άμεση ανάγκη θεραπείας των παιδιών τους. Προσέθεσε επίσης ότι πολλά από τα παιδιά που θεραπεύτηκαν, ενηλικιωμένα πια, διαπρέπουν ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, συμπαρίστανται ενεργώς στο έργο της Μονάδας και της «Ελπίδας».

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη τόνισε ότι το βραβείο αυτό ανήκει στα παιδιά που δίνουν τη μάχη, στις οικογένειές τους, και ιδιαίτερα στις μητέρες τους, τις ηρωίδες που διδάσκουν καθημερινά τη δύναμη, το θάρρος, την υπομονή και την αυταπάρνηση. Ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή της να αναλάβει την κατασκευή μιας μικρής εκκλησίας μέσα στην Ογκολογική Μονάδα αφιερωμένη στο Γενέθλιο της Παναγίας, που τιμάται στις 8 Σεπτεμβρίου, για να συμβολίζει την ελπίδα για ζωή.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Μανώλης Παπασάββας δώρισε στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη μια εικόνα της Αγίας Σοφίας. Στην εκδήλωση βρέθηκαν πολλά από τα μέλη του Συλλόγου της «Ελπίδας» με την ψυχική ικανοποίηση ότι το έργο της προσφοράς έπιασε τόπο και συνεχίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή