Οι μαθητές των Φούρνων αναζητούν διέξοδο στη θάλασσα

Οι μαθητές των Φούρνων αναζητούν διέξοδο στη θάλασσα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μικρό νησί των Φούρνων, στα τέλη του καλοκαιριού, κάθε χρόνο «ζωντανεύει» ένα έθιμο. Οταν το πλοίο φεύγει με τους τελευταίους επισκέπτες του νησιού, τα παιδιά βουτάνε στα νερά του λιμανιού, θέλοντας με αυτόν τον συγκινητικό τρόπο να αποχαιρετίσουν τους ταξιδιώτες. «Είναι κι ένας συμβολικός αποχαιρετισμός του καλοκαιριού που φεύγει παίρνοντας μαζί και τη ζωντάνια του», λένε οι ντόπιοι. Τις επόμενες μέρες, όλα μοιάζουν διαφορετικά. Το νησί μπαίνει σε άλλους ρυθμούς, οι δουλειές λιγοστεύουν, τα παιδιά ετοιμάζονται για το σχολείο.

Λίγα να τους κρατήσουν «Είναι δύσκολη η ζωή στο νησί το χειμώνα, ειδικά για τα μεγαλύτερα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πολλά πράγματα. Δραστηριότητες δεν υπάρχουν, ούτε δουλειές που στο μέλλον θα τους κρατήσουν εδώ, επομένως ολόκληρες οικογένειες αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το νησί και να μετακομίσουν στον Πειραιά ή αλλού», εξηγεί η Δέσποινα Μαρκάκη, μητέρα δύο παιδιών που ζει μόνιμα στους Φούρνους.

Στο ξεκίνημα κάθε νέας σχολικής χρονιάς, οι μαθητές μετρούνται λιγότεροι. Στο γυμνάσιο και το λύκειο φέτος θα φοιτήσουν 41 παιδιά, τέσσερα λιγότερα από πέρυσι. «Στο παρελθόν, είχαμε φτάσει να έχουμε 120 μαθητές, αλλά από το 2000 κι έπειτα, τα παιδιά άρχισαν να λιγοστεύουν.

Αυτή τη χρονιά, οι τάξεις της Γ’ γυμνασίου και της Β’ λυκείου θα έχουν από δύο μαθητές η καθεμία», λέει στην «Κ» η διευθύντρια του Γυμνασίου και Λυκείου Φούρνων, Μαριάνθη Ρούσου, που διδάσκει στο ίδιο σχολείο από το 1986. «Η συρρίκνωση μας στενοχωρεί και μας προβληματίζει, όμως αυτό που έχει σημασία είναι το μέλλον των παιδιών. Είχαμε κάνει νύξη στο υπουργείο για Επαγγελματικό Λύκειο, αλλά οι μαθητές είναι πολύ λίγοι και δε μπορούμε να έχουμε αυτήν την πολυτέλεια», τονίζει.

Αυτές τις μέρες, κάποιες οικογένειες ετοιμάζονται να μετακομίσουν στην πρωτεύουσα, με σκοπό τα παιδιά να φοιτήσουν στο Ναυτικό Λύκειο και στη συνέχεια να αποκτήσουν το δίπλωμα του Β’ πλοιάρχου ή του Β’ μηχανικού.

«Το όνειρό μου είναι να γίνω μηχανικός και να γυρίσω τον κόσμο. Στους Φούρνους δυστυχώς δεν υπάρχει Ναυτικό σχολείο, παρότι θα ήταν μία λύση για εμάς», λέει ο Αντώνης Χάλαρος, που φέτος θα φοιτήσει, πρώτη φορά, στην Γ’ τάξη του Ναυτικού Λυκείου Πειραιά.

Ο μεγαλύτερος αδερφός του βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και τα δύο παιδιά θα μένουν μαζί. «Παρότι δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα οικονομικά, αποφασίσαμε να αφήσουμε τα παιδιά μας να φύγουν. Εδώ, ακόμη κι αν έδιναν πανελλήνιες δύσκολα θα τα κατάφερναν. Ένα παιδί που θέλει να πάει μπροστά, πρέπει αναγκαστικά να φύγει από το νησί», εξηγεί η Κατερίνα Χάλαρου, μητέρα του Αντώνη.

«Μεγάλη αλλαγή»

Στον Πειραιά μετακομίζει φέτος και η οικογένεια του Αντώνη Βούλγαρη, που θα φοιτήσει στην πρώτη τάξη του Ναυτικού Λυκείου. Μαζί του, θα αφήσει το σχολείο των Φούρνων και ο αδερφός του, Μανώλης, που ξεκινά στο γυμνάσιο. «Πήραμε όλοι μαζί την απόφαση», λέει η μητέρα τους Χρυσούλα Βούλγαρη. «

Ο Αντώνης θέλει να γίνει καπετάνιος και δε μπορούμε να του στερήσουμε το όνειρο. Για τα παιδιά αλλά και για εμάς θα είναι μεγάλη η αλλαγή και ξέρουμε πως η αρχή θα είναι δύσκολη μακριά από το νησί μας.

Δεν έχουμε παρά να επιστρέφουμε τα καλοκαίρια», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή