Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Οχήματα εμφανώς... μπαρουτοκαπνισμένα

Κύριε διευθυντά
Φαίνεται πως το –οικείο πλέον– μαύρο σύννεφο καπνού που ακολουθεί τα περισσότερα ταξί της Αθήνας ήρθε για να μείνει. Είναι ασφαλώς αξιοπερίεργη η απουσία του κράτους, αλλά ακόμα πιο αξιοπερίεργη η αμήχανη σιωπή των κατοίκων της πόλης έναντι ενός προβλήματος που θέτει ουσιωδώς σε κίνδυνο την υγεία τους. Μικροσωματίδια και οξείδια του αζώτου –πραγματικά επικίνδυνοι ρύποι που εκπέμπονται από κακοσυντηρημένους και γερασμένους κινητήρες diesel– ρυπαίνουν καθημερινά σε υψηλές συγκεντρώσεις την ατμόσφαιρα της Αθήνας. Και ενώ όλα τα οχήματα δημόσιας χρήσης (ταξί και φορτηγά) οφείλουν να περνούν από έλεγχο ΚΤΕΟ μία φορά τον χρόνο, ουδείς αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν χιλιάδες οχήματα να περνούν τον έλεγχο αυτόν ενώ τόσο εξόφθαλμα είναι εκτός προδιαγραφών. Απουσιάζουν απλά μέτρα που θα βοηθούσαν: κίνητρα προς τους επαγγελματίες για ανανέωση του γηρασμένου στόλου οχημάτων, επιτόπιοι έλεγχοι οχημάτων με κινητά συνεργεία στους δρόμους, κυρώσεις στα ΚΤΕΟ που παρατύπως εκδίδουν πιστοποιητικά σε «μπαρουτοκαπνισμένα» ταξί και φορτηγά, επανεξέταση της πολιτικής γύρω από το diesel μέσα στην πόλη κ.ά. Ισως δεν εκπλήσσει, αλλά εξακολουθεί να απογοητεύει η εξάντληση των οικολογικών αντανακλαστικών της πολιτείας σε περιπτώσεις πολιτικού καιροσκοπισμού όπως αυτή στις Σκουριές, ενώ παράλληλα ένα πραγματικό οικολογικό έγκλημα συντελείται καθημερινά στην πόλη που φιλοξενεί τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Μαρκος Δουριδας, Αθήνα

Ιατροφιλόσοφος και αλησμόνητος

Κύριε διευθυντά
Θα ήθελα από τις φιλόξενες στήλες της «Κ» να αποχαιρετίσω μια, όντως μεγάλη, ιατρική φυσιογνωμία της σύγχρονης Ελλάδος. Τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Παπαδημητρίου, του οποίου ο πρόσφατος θάνατος, εντός του Αυγούστου, δεν έτυχε της δέουσας, για μια τέτοια προσωπικότητα, δημοσιότητας.

Ο καθηγητής Γιάννης Παπαδημητρίου, λαμπρός και καταξιωμένος χειρουργός, αφού διεξήλθε όλα τα στάδια της ακαδημαϊκής ιεραρχίας, αναδείχθηκε σε τακτικό καθηγητή της Χειρουργικής και δη στη Β΄ Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο.

Υπό την άμεση καθοδήγησή του, γιατί πέραν των άλλων υπήρξε και έξοχος δάσκαλος, αδιαμφισβητήτου ήθους, εξελίχθηκε μια πλειάδα άξιων ιατρών- χειρουργών. Προ τριετίας περίπου, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», κορυφαίες προσωπικότητες, με προεξάρχοντα τα μέλη της Ενωσης Ομοτίμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, τίμησαν τον Γιάννη Παπαδημητρίου για τη μεγάλη προσφορά του, όχι μόνον στην ιατρική και στο συναφές συγγραφικό του έργο, αλλά και για το γεγονός της διεθνούς ακτινοβολίας του εκλιπόντος, αφού συγκατελέγετο στις είκοσι (20) πλέον αναγνωρίσιμες ιατρικές προσωπικότητες παγκοσμίως.  Και κάτι ακόμα: τον Γιάννη Παπαδημητρίου, γιο παλαιού βουλευτού Αρκαδίας της ΕΡΕ, γνώρισα, μαζί με την εκλεκτή σύζυγό του, επίσης καθηγήτρια Ιατρικής, και συνδέθηκα έκτοτε μαζί τους, στο γραφείο του αειμνήστου προέδρου Παναγιώτη Κανελλόπουλου, τα δίσεκτα χρόνια της δικτατορίας. Ενστερνίστηκε, όπως άλλωστε όλοι όσοι βρεθήκαμε τότε συνεχώς δίπλα στον αείμνηστο πρόεδρο, το πνεύμα της αντίστασης κατά της τυραννίας, που ο αείμνηστος τ. πρωθυπουργός εξέπεμπε, ως ο αναμφισβήτητος και αδιαφιλονίκητος ηγέτης του αντιστασιακού εσωτερικού μετώπου.

Ιωαννης Κ. Θεοδωρόπουλος, Δικηγόρος

Ο Ρέγκλινγκ, ο Γιάνης, τα δισ. και οι ευθύνες

Κύριε διευθυντά
Στο φύλλο της Κυριακής 19-8-2018 που είναι αφιερωμένο κατά μεγάλο μέρος στο ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τη χώρα εξόδου από το τρίτο μνημόνιο, διάβασα μεταξύ άλλων σημαντικών άρθρων την άποψη του κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος σε ένα σημείο αναφέρει τα εξής απίστευτα: «Η διακοπή και αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων στοίχισε στην Ελλάδα από 86 έως 200 δισ. ευρώ». Ιδιαίτερα, η παράγραφος για τα καταστροφικά αποτελέσματα της «διακοπής και αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων» από την τότε κυβέρνηση που τιμολογείται, κατά τον κ. Ρέγκλινγκ, στο παραπάνω εξωφρενικό ποσό, των 86-200 δισ. ευρώ, δηλαδή η ζημιά που υπέστη ο ελληνικός λαός, επιβάλλει στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διατάξει τουλάχιστον προκαταρκτική εξέταση για την ύπαρξη ενδεχόμενου δόλου στις πράξεις και παραλείψεις των τότε υπευθύνων. Το άρθρο 27 του Π.Κ. γράφει επί λέξει ότι «με δόλο πράττει όποιος θέλει την παραγωγή των περιστατικών που κατά τον νόμο απαρτίζουν την έννοια κάποιας αξιόποινης πράξης. Επίσης όποιος γνωρίζει ότι από την πράξη του ενδέχεται να παραχθούν αυτά τα περιστατικά και το αποδέχεται».  Πρέπει να γίνει αντιληπτό κυρίως από τους διοικούντες την τρίτη εξουσία ότι ο ελληνικός λαός είναι σε θέση να κρίνει και να αναρωτηθεί: Γιατί διώκεται λυσσωδώς ο κ. Ανδρέας Γεωργίου, τέως διευθυντής της στατιστικής υπηρεσίας, γιατί λαμβάνονται υπόψη καταθέσεις κουκουλοφόρων μαρτύρων σε θολές κατηγορίες κατά ηγετικών στελεχών της πολιτικής ζωής και ο Γιάνης Βαρουφάκης κυκλοφορεί ελεύθερος και με περισσό θράσος εξακολουθεί να μας δίνει μαθήματα οικονομικής πολιτικής.

Χαρίλαος Ι. Καλπουζος, Δικηγόρος Ε.Τ.

Η προστασία των δασών και το Σύνταγμα

Κύριε διευθυντά
Ο συντακτικός νομοθέτης, κινούμενος από την ειδικότερη επιτακτική ανάγκη της διαφυλάξεως του δασικού πλούτου της χώρας μας, που έχει υποστεί σημαντικότατες καταστροφές από πυρκαγιές ή άλλες αιτίες, εθέσπισε αυστηρό προστατευτικό καθεστώς των δασών και των δασικών εκτάσεων. Βασικό στοιχείο της συνταγματικής αυτής προστασίας συνιστά η απαγόρευση της μεταβολής του προορισμού των δημοσίων δασών και εκτάσεων, εκτός, οσάκις προέχει για την εθνική οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη χρήση, επιβαλλόμενη από το δημόσιο συμφέρον. Το Σύνταγμα απαγορεύει την οικοπεδοποίηση και γενικότερα τη χρησιμοποίηση για οικιστικούς σκοπούς δασών ή δασικών εν γένει εκτάσεων, αφού τούτο προδήλως συνεπάγεται την εν όλω ή εν μέρει εκχέρσωση και μεταβολή της μορφής και του προορισμού του δάσους ή της δασικής εκτάσεως ως οικοσυστημάτων. Περαιτέρω, κατά τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 117 του Συντάγματος, δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται εκ πυρκαγιάς ή που δι’ άλλου τρόπου απεψιλώθησαν ή αποψιλώνονται, δεν αποβάλλουν για τον λόγο αυτό τον χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικώς αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό. Εξάλλου, η κήρυξη εκτάσεως ως αναδασωτέας και η απαγόρευση κάθε χρήσεως που θα παρεμπόδιζε την αναδάσωση, δεν αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια (εξουσία) της διοικήσεως, αλλά είναι υποχρεωτική και επιβάλλεται χωρίς εξαίρεση με μόνη την αντικειμενική διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων που ορίζονται υπό της ως άνω συνταγματικής διατάξεως.

Κωνσταντινος Β. Χιωλος, Διδάκτωρ Νομικής, επίτιμος δικηγόρος

Η υπουργός μιλάει για fake news

Κύριε διευθυντά
Στο άρθρο του στην «Καθημερινή» της 4ης/9/2018 ο κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος ξεπέρασε τον εαυτό του. Ο αρθρογράφος-συγγραφέας εφηύρε ανύπαρκτες δηλώσεις μου που αφορούν στον κ. Πορτοσάλτε για να εξαπολύσει επίθεση εναντίον μου και να χτίσει το αντικυβερνητικό αφήγημά του. Δεν είχα καμία πρόθεση να ασχοληθώ αν επρόκειτο απλώς για άλλο ένα ψέμα, άλλο ένα fake news, από αυτά που μας έχει συνηθίσει ο κ. Θεοδωρόπουλος. Αυτό το άρθρο του, όμως, ξεπερνά τα όρια του χυδαίου. Κρίμα για την ιστορική εφημερίδα σας.

Θεανω Φωτιου, Αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ