Κυβέρνηση-μαγνήτης των διεθνών κρίσεων

Κυβέρνηση-μαγνήτης των διεθνών κρίσεων

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάστηκαν λίγες ώρες για να κατρακυλήσουν τα ελληνικά ομόλογα. Η τιμή τους πέφτει όταν εκείνοι που «δεν τα θέλουν» είναι περισσότεροι. Ενας επενδυτής πουλάει επειδή χάνει την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα του κράτους-εκδότη να πληρώνει. Αυτό συνέβη τον Απρίλιο 2010.

Ο δεύτερος λόγος πώλησης είναι ότι ο συγκεκριμένος τίτλος αποφέρει κέρδη στον κάτοχό του, την ώρα που τα χρειάζεται. Πράγματι, τα ομόλογα που πώλησε η Ελλάδα τον χειμώνα που πέρασε είναι μεταξύ εκείνων που επέτρεψαν τις τελευταίες ημέρες στους διαπραγματευτές τίτλων των αναδυομένων αγορών να καταγράψουν μερικά κέρδη παρηγοριάς έναντι των ζημιών που τους φορτώνει η νέα αυτή κρίση.

Ο,τι όμως κι αν συμβαίνει, αυτό που μετράει και είναι πολύ δυσάρεστο για εμάς είναι η διαπίστωση ότι η Ελλάδα πληρώνει την παραμικρή κρίση, επειδή η κυβέρνηση μαγνητίζει την παραμικρή διεθνή αναταραχή. Κρίση η Τουρκία; Ο κίνδυνος περνάει στην Ελλάδα. Κρίση στην Αργεντινή; Τα ελληνικά ομόλογα απομακρύνονται γρήγορα από τα γερμανικά, με σοβαρό άνοιγμα του περίφημου «σπρεντ», που θα το θυμάστε γιατί ήταν η λέξη που προμήνυσε την έλευση των μνημονίων το 2010.

Χειρότερα ακόμη, η Ελλάδα αποσταθεροποιείται και με την κρίση των αναδυομένων αγορών αλλά και με την παραμικρή κρίση της Ζώνης του Ευρώ, όπως και με την κρίση που προκαλεί η εμπορική πολιτική του Aμερικανού προέδρου και σίγουρα με την αναταραχή που φέρνει η ενδυνάμωση του δολαρίου, λόγω της ανόδου των επιτοκίων στο νόμισμα αυτό ή τα ερωτήματα που συνοδεύουν τη μικρή επιβράδυνση της Ευρωζώνης (καθώς η ΕΚΤ προετοιμάζει τον περιορισμό της νομισματικής χαλάρωσης των τελευταίων ετών).

Βεβαίως, αυτή η τόσο μεγάλη ευαισθησία της μεταμνημονιακής Ελλάδας γεννά ερωτήματα. Είναι αλήθεια ότι δεν θα έπρεπε να υποφέρει τόσο εύκολα η οικονομία μας. Δεν είναι λογικό να φοβόμαστε ότι κάθε φορά που βήχει κάποια διεθνής αγορά εμείς θα κρυολογούμε.

Η αντίδραση αυτή οφείλεται στην κακή πολιτική που ήδη ασκεί και στην ακόμη χειρότερη που λέει ότι θα ακολουθήσει τους αμέσως επόμενους μήνες η κυβέρνηση. Προπαγανδίζοντας το επιτελείο Τσίπρα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σε όλους τους τόνους, ότι στόχος τους είναι η ανατροπή των «πανάκριβα» κεκτημένων από την οκταετή προσπάθεια σταθεροποίησης μέσα σε λίγους μήνες, αποσταθεροποιούν τη χώρα και τη δίνουν βορά στις άγριες διαθέσεις των πάντοτε ασταθών αγορών.

Χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος κρίσης, η Ελλάδα οδεύει στην παγίδα που πάντοτε στήνουν οι αγορές σε όποιον έχει λεφτά στο σεντούκι και δεν ακολουθεί συνετή πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή