Στον αστερισμό του Σαμαράκη

Στον αστερισμό του Σαμαράκη

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον τόπο μας συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε τη λέξη «υπόδικος» με τη σημασία του τελεσίδικα καταδικασμένου, αδιαφορώντας για το τι θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη, έστω με την παραδοσιακή αργοπορία της. Συνηθίζουμε επίσης να ταυτίζουμε τον δικηγόρο με τον πελάτη του ακόμα και ιδεολογικά, και να του φορτώνουμε τα υπό διερεύνηση ανομήματα του ανθρώπου τον οποίο ανέλαβε να υπερασπίσει. Κατόπιν αυτού, το να μη βλέπουμε διαφορά ανάμεσα σε μια πρωτόδικη και σε μια τελεσίδικη δικαστική απόφαση, ακόμα κι αν η μία είναι καταδικαστική και η άλλη αθωωτική (ή αντιστρόφως), μόνο περίεργο δεν είναι.

Ο εκπρόσωπος οποιουδήποτε κόμματος όμως οφείλει να τη γνωρίζει τη διαφορά αυτή, κι ας μην πέρασε ούτε έξω από τη Νομική. Εφόσον αναλαμβάνει να υπερασπίζει δημόσια την παράταξή του, ας κάνει μερικά ταχύρρυθμα μαθήματα, ώστε, ακόμα κι αν δεν τα καταφέρνει επαρκώς στην υπεράσπισή της, τουλάχιστον να μην την εκθέτει. Προφανώς το κατεξοχήν καθήκον του είναι να μάθει να ψεύδεται χωρίς να κοκκινίζει, κυριότερη δε αρετή του είναι η ισχυρογνωμοσύνη, που καμουφλάρει την άδεια από επιχειρήματα φαρέτρα του. Μολαταύτα ένα κάποιο φροντιστήριο στα στοιχειώδη δεν θα ήταν ανώφελο.

Η κ. Σοφία Ζαχαράκη λάθεψε επιμένοντας πεισματικά να χαρακτηρίζει καταδικασμένο τον κ. Κώστα Βαξεβάνη, ενώ έχει κριθεί αθώος. Ο κ. Βαξεβάνης λάθεψε μηνύοντας την αναπληρώτρια εκπρόσωπο της Ν.Δ., και όχι μόνο επειδή το δημοσιογραφικό σώμα αντιστρατεύεται τις μηνύσεις, και μάλιστα με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Επρεπε να καταλάβει από τις πρώτες στιγμές της αντιμαχίας τους στο «Εψιλον» ότι η κ. Ζαχαράκη είχε αποστηθίσει ένα τμήμα μόνο της κομματικής αφήγησης και προσπαθούσε να καλύψει τα κενά γνώσης και κριτηρίων με τα μηνύματα που της έστελναν στο κινητό της. Να παραδεχθεί δημόσια ότι δεν γνωρίζει τη διαφορά μιας πρωτόδικης απόφασης από την τελεσίδικη; Θα ήταν σαν να ομολογεί την αδυναμία της να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του τίτλου της, οπότε θα εξέθετε τους προϊσταμένους της. Αυτοί με τη σειρά τους (προεξάρχοντος του προέδρου) λάθεψαν ηρωοποιώντας την ανεπαρκή υφισταμένη τους, χαρακτηρίζοντας «πολιτικό σχόλιο» τη συκοφαντία που διέπραξε η αμάθειά της και «φίμωση» τις δεκάδες συνεντεύξεις της. Οσο για τους κομματικούς μηχανισμούς, λάθεψαν σπεύδοντας να αλληλοξεμπροστιαστούν διακινώντας βιντεάκια με δημοσιογράφους κομματικώς εορτάζοντες. Είναι σαν να τηλεφώνησαν στην ΕΜΥ για να της πουν τον καιρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή