Τάι Τρούμπα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τοίχοι κατά το ήμισυ ντυμένοι με ραμποτέ ελάτης, σκούρο από τα πολλά χέρια λούστρο, κι από πάνω βαμμένοι ένα απαλό σομόν, μοβ κουρτίνες, ένας μεγάλος καθρέφτης, φωτογραφίες με παλαιότερους βασιλείς της μακρινής χώρας, ψάθινα καπέλα, ασιατικά μπιμπελό, μια απίθανη συλλογή από μινιατούρες εξωτικών φαγητών… Κυριακή μεσημέρι και η ταβέρνα της κυρίας Μαρίνας από την Ταϊλάνδη και του συζύγου της Παύλου, στην Τρούμπα, είναι σχεδόν γεμάτη.

Το φαγητό της, σταθερή αξία. Μαγειρευτά της μαμάς πατρίδας της ο μισός κατάλογος, ο άλλος μισός κινεζικά φαγητά για τους αμύητους. Καλά κι αυτά, ανώτερα πολλών εξειδικευμένων εστιατορίων. Όμως αυτά της Ταϊλάνδης, τι νοστιμιά. Κουζίνα ανάερη σαν φτερό και την ίδια στιγμή σφοδρή, ακλόνητη σαν βράχος, καυτή σαν να βούτηξες το κουτάλι στα έγκατα της γης. Κι αυτές οι μυρωδιές: βασιλικοί και δυόσμοι, λεμονόχορτο και φρέσκα πράσινα κρεμμύδια, τζίντζερ και γκαλάνγκαλ, και φύλλα από καφίρ λάιμ. Και τα βασιλικά φλογερά κάρι, πράσινα, κίτρινα, κόκκινα, που μαλακώνουν με το γάλα καρύδας και τη ζάχαρη. Και τα μάνγκο, και οι παπάγιες, αλλά και οι ντομάτες. Τραγανή, λεμονοκαυτερή κουζίνα, σχεδόν άλαδη, σουλούδικη, τα περισσότερα φαγητά είναι σουπέ. 

Μοιραστήκαμε: ψαροκεφτέδες από πέρκα, εξωτικίζοντες, τι άλλο; Pad thai, την κλασική ταϊλανδέζικη street food μακαρονάδα με noodles, καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα φιστίκια, νιφάδες τσίλι και καυτερή πιπεριά τουρσί. Τom-yum-goong, μια καυτερή σούπα με γάλα καρύδας, γαρίδες, μανιτάρια και μυρωδιές. Σαλάτα larb-gai με κιμά κοτόπουλου, γλυκόξινη σάλτσα και τσίλι (τι συνταγή!). Κοτόπουλο με γλυκό και ήπιο massaman curry, σουπέ, με γάλα καρύδας και φιστικοβούτυρο. Και από τα νέα πιάτα: ζουμερή πάπια στο γουόκ με πράσινο κάρι και μπαμπού, και ένα ιδιαίτερο πιάτο ρυζιού με χοιρινό κιμά, πιπεριές και τηγανητό αυγό. 

Ο κατάλογος έχει και εκπλήξεις. Μπορείτε να ζητήσετε στα πολύ πικάντικα πιάτα να μετριάσουν την… κάψα κατά το γούστο σας. Αυτό κάναμε κι εμείς. Στο τέλος, βέβαια, ήμασταν αναψοκοκκινισμένοι, πλην όμως ευχαριστημένοι. Πειραιάς, κυριακάτικες συνήθειες… ■

Νοταρά 131, Πειραιάς, Τ/210-42.94.494, ανοιχτά Τρίτη-Κυριακή από το μεσημέρι, Δευτέρα κλειστά. Κόστος: περίπου 25 €/άτομο (με μπίρες). 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή