Η δημοσιονομική πειθαρχία ισχύει και για τη Γαλλία

Η δημοσιονομική πειθαρχία ισχύει και για τη Γαλλία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μαθήματα» δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν δέχεται μόνον η Ιταλία αλλά και η Γαλλία, ενόψει της παρουσίασης των προϋπολογισμών μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Εάν η Γαλλία επιθυμεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην Ε.Ε τότε πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα στη διαχείριση των δημοσιονομικών της, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες στη γαλλική εφημερίδα L’ Opinion. H Γαλλία είναι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωζώνη μετά τη Γερμανία.

Προκειμένου να πείσει του Ευρωπαίους εταίρους πως δεν προτίθεται να παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε, η κυβέρνηση Μακρόν κατάφερε πέρυσι να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό κάτω από το 3% – που είναι το ανώτατο όριο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 2,6% πρώτη φορά έπειτα από μία δεκαετία. Από το 2010 μέχρι το 2017, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας είχε διαμορφωθεί από το 6,9% στο 3,4%. Στον επόμενο προϋπολογισμό, η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εκτιμά πως το έλλειμμα θα κυμανθεί από το 2,6% μέχρι το 3%. «Είναι πολύ σημαντικό η Γαλλία να μην ξεπεράσει το 3% το 2019», είπε ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος υπήρξε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας από το 2012 μέχρι το 2014.

Σε δηλώσεις που έκανε πριν από τη χθεσινή συνάντηση του Eurogroup από τη Μαδρίτη, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε επίσης την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη όπως ένα κοινό σύστημα ασφάλισης των τραπεζικών καταθέσεων και ένα ταμείο οικονομικής στήριξης των κυβερνήσεων. Ο ίδιος αποκάλυψε στην ισπανική εφημερίδα El Pais πως εξετάζει να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θα αποφασίσω την κατάλληλη στιγμή, μέσα στις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή