Στο ΣτΕ οι μηχανικοί κατά της μεταφοράς οφειλών τους στο ΚΕΑΟ

Στο ΣτΕ οι μηχανικοί κατά της μεταφοράς οφειλών τους στο ΚΕΑΟ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και μηχανικοί κατά της διαβίβασης στο ΚΕΑΟ των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και δη, πλέον, του ΕΦΚΑ. Με την προσφυγή τους ζητούν την ακύρωση απόφασης του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που τροποποιεί προηγούμενες αποφάσεις σχετικά με τη διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των οφειλών κοινωνικής ασφάλισης, ανεξαρτήτως του ύψους τους.

Το ΤΕΕ και οι προσφεύγοντες θεωρούν ότι η σχετική υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική, διότι αφενός μεταφέρει στο ΚΕΑΟ οφειλές που βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση και εξυπηρετούνται, παραβιάζοντας σωρεία διατάξεων του Συντάγματος αλλά και του νόμου, αφετέρου εξαλείφει το όριο των μεταφερόμενων οφειλών στο ΚΕΑΟ («μεταφορά οφειλών από το πρώτο ευρώ») κατά παράβαση των αρχών του Συντάγματος και των διατάξεων του νόμου.

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός υποστηρίζει πως η κατάργηση του ορίου των 5.000 ευρώ έχει ως αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει κατασχέσεις και μπλοκάρισμα λογαριασμών επαγγελματιών για οφειλές κάτω από 5.000 ευρώ, που στον κλάδο των μηχανικών αφορά πάνω από το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών. Οταν οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί είναι περίπου 65.000, γίνεται αντιληπτό ότι πάνω από 50.000 κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με κατασχέσεις λογαριασμών.

«Επιπλέον, στο ΚΕΑΟ μεταφέρονται πλέον όλες οι οφειλές, ρυθμισμένες ή μη, ανεξαρτήτως μάλιστα του αν έχεις απολέσει προηγούμενη ρύθμιση, σηματοδοτώντας ότι για το κράτος σήμερα δεν έχει σημασία αν είσαι συνεπής ή ασυνεπής οφειλέτης, αν παλεύεις να καλύψεις τις υποχρεώσεις σου, αν προσπαθείς πραγματικά να ανταποκριθείς στις υπέρογκες ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι ούτε οι μηχανικοί ούτε οι επιστήμονες, οι επιχειρηματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι είμαστε ασυνεπείς. Δεν είμαστε μπαταχτσήδες. Το παράλογο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών υποχρεώσεων μας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο. Και αυτά είναι δική τους, λανθασμένη, επιλογή, που δεν μπορούν να τα φορτώνουν σε εμάς με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις κλπ. Δεν τους επιτρέπουμε να μας αντιμετωπίζουν ως εγκληματίες. Είμαστε επιστήμονες, παράγουμε για τον τόπο μας. Οπως και με το θέμα της ένταξής μας στον ΕΦΚΑ και στο ζήτημα του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών, όπου αναμένουμε τη δημοσιοποίηση της σχετικής απόφασης του ΣτΕ, είμαστε ξεκάθαροι: απαιτούμε λογική και νομιμότητα. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή