Σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες με αμερικανικές εταιρείες

Σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες με αμερικανικές εταιρείες

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές συμφωνίες στον ενεργειακό τομέα άμεσου αμερικανικού ενδιαφέροντος ανακοινώθηκαν στο συνέδριο που διοργάνωσε χθες το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ. Παρουσία του υφυπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ Μαρκ Μενέζες, του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ αλλά και του εκπροσώπου της ExxonMobil Τρίσταν Ασπρεϊ, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων των περιοχών νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης με την κοινοπραξία των Τotal – Exxon Mobil και ΕΛΠΕ και ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση. Στο περιθώριο του συνεδρίου εξάλλου έπεσαν οι υπογραφές ΔΕΠΑ και Gastrade για τη μετοχική συμμετοχή της ΔΕΠΑ με ποσοστό 20% στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) που αναπτύσσει η Gastrade στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκκρεμούν πάντως θέματα όπως το τίμημα και η έγκριση από το Δ.Σ., ενώ και το τελικό ποσοστό συμμετοχής μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις άλλες συμμετοχές που πιθανόν θα υπάρξουν. Η είσοδος της ΔΕΠΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade είχε ανακοινωθεί πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν οι δύο εταιρείες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, εξάλλου, Δημήτρης Τζώρτζης ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου την οριστικοποίηση σύμβασης με την αμερικανική Cheniere για ένα spot cargo υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα έρθει το 2018. «Συνεργαζόμαστε εδώ και πολλούς μήνες με την πρώτη εταιρεία εξαγωγής φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, αυτή η συνεργασία είναι μοναδική γιατί αφορά σε έναν εικονικό αγωγό μέσω του Ατλαντικού. H Cheniere έχει τοπικά κέντρα, οριστικοποιούμε αυτή τη σύμβαση και θα έχουμε σύντομα νέα. Εχουμε συμφωνήσει με την εταιρεία για ένα spot cargo υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα έρθει το 2018. Βρίσκουμε αυτή τη στιγμή το σημείο που θα το εντάξουμε στο χαρτοφυλάκιό μας. Θα υπάρχει η πολύ σημαντική συνεργασία με τις ΗΠΑ», είπε ο κ. Τζώρτζης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Cheniere με έδρα το Χιούστον, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από πλευράς των ΗΠΑ ο υφυπουργός Ενέργειας Μαρκ Μενέζες υπογράμμισε τη στήριξη των ΗΠΑ στους αγωγούς του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου», τον Διαδριατικό (TAP) –το μεγαλύτερο μήκος του οποίου διέρχεται από τη χώρα μας– και τον Trans Αnatolian Pipeline (TANAP), αλλά και στον διασυνδετήριο αγωγό αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB). Μετέφερε, παράλληλα, την ισχυρή αντίθεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της αμερικανικής κυβέρνησης σε έργα όπως ο North Stream II και ο Turkish Stream, τα οποία, όπως επισήμανε, θα ενισχύσουν τον σχεδόν μονοπωλιακό ρόλο της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή. Κάλεσε δε τα ευρωπαϊκά κράτη να κάνουν το ίδιο και να υποστηρίξουν ενεργειακές πηγές και υποδομές που έχουν οικονομική και στρατηγική λογική και «ενώνουν αντί να χωρίζουν τα ευρωπαϊκά έθνη (…)», όπως εκείνα του Νοτίου Διαδρόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή