Οι ΗΠΑ φέρνουν τη Silicon Valley στη ΔΕΘ

Οι ΗΠΑ φέρνουν τη Silicon Valley στη ΔΕΘ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι σαφές πως η άφιξη των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ δεν στέκεται μόνο στον συμβολισμό της τιμώμενης χώρας, αλλά στοχεύει να γίνει αφετηρία μιας πολυετούς και στενής διμερούς συνεργασίας στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Αλλωστε, το εντυπωσιακό εκθεσιακό περίπτερο των ΗΠΑ φέρει τον τίτλο «Αξιοποιώντας τη δύναμη της καινοτομίας και της δημιουργικότητας» και τις επόμενες ημέρες θα φιλοξενήσει σειρά από εκδηλώσεις με στόχο να προβάλει την αμερικανική ηγετική θέση στην τεχνολογία και στην εφευρετικότητα και να εμπνεύσει το ελληνικό πολιτικό και επιχειρηματικό οικοσύστημα να δημιουργήσει νέες προοπτικές με το βλέμμα καρφωμένο στο ψηφιακό μέλλον.

Οι ΗΠΑ φέρνουν τη Silicon Valley στη ΔΕΘ-1

Οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα φέτος στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. 

Στην καρδιά του αμερικανικού εκθεσιακού χώρου, από σήμερα και καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, βρίσκεται το Innovation Hub, ένα διαδραστικό εργαστήριο καινοτομίας με μια ψηφιακή αίθουσα διδασκαλίας τελευταίας τεχνολογίας. Το εργαστήριο θα φιλοξενήσει σεμινάρια ψηφιακών δεξιοτήτων, μαθήματα προγραμματισμού και ανοικτές συζητήσεις για τις προκλήσεις του μέλλοντος της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, και οι πόρτες του είναι ανοικτές προς κάθε συμμετέχοντα της φετινής ΔΕΘ. Επενδυτές, επιτυχημένοι επιχειρηματίες του τεχνολογικού κλάδου και εξέχουσες προσωπικότητες του ευρύτερου εγχώριου και παγκόσμιου οικοσυστήματος της καινοτομίας θα παρευρίσκονται στο εργαστήριο, φέρνοντας στον εκθεσιακό χώρο το ευρηματικό πνεύμα και τις σύγχρονες δεξιότητες που συναντά κανείς στην Silicon Valley.

Οι ΗΠΑ φέρνουν τη Silicon Valley στη ΔΕΘ-2

Eιδικό δρομολόγιο αμαξοστοιχίας «Ψηφιακή Ελλάδα».

Καθώς η φετινή ΔΕΘ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα καινοτόμα εγχειρήματα, δεν προκαλεί έκπληξη η πολυπληθής παρουσία ελληνικών startup επιχειρήσεων, που αναμένεται να ξεπεράσουν τις 120 σε αριθμό. Εκτός από την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις σύγχρονες απαντήσεις τους στις προκλήσεις του μέλλοντος και να εμπνεύσουν τους παρευρισκομένους με τη δημιουργικότητά τους, μερικές από αυτές ενδέχεται να συμμετάσχουν στο Bootcamp Καινοτομίας, που διοργανώνει η κορυφαία ευρωπαϊκή πλατφόρμα τεχνολογίας και ψηφιακού μετασχηματισμού Found.ation στο αμερικανικό περίπτερο. Πρόκειται για έναν εκπαιδευτικό διαγωνισμό hackathon, όπου ομάδες νέων επιχειρηματιών και προγραμματιστών θα κληθούν να αναπτύξουν μια πρωτοποριακή ιδέα σχετική με τους τομείς της αγροτικής, της ταξιδιωτικής ή της αστικής τεχνολογίας.

Οι ΗΠΑ φέρνουν τη Silicon Valley στη ΔΕΘ-3

Στιγμιότυπο από τις προετοιμασίες της έκθεσης.

Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του σήμερα και του μέλλοντος χρειάζεται τόσο εξωστρέφεια προς τις καινοτόμες τάσεις της παγκόσμιας αγοράς όσο και εσωτερική αξιολόγηση. Υπό αυτό το πλαίσιο, το περίπτερο των ΗΠΑ θα οργανώσει σειρά από παρουσιάσεις και πάνελ που θα διερευνήσουν τον τρόπο προσαρμογής των τελευταίων τεχνολογικών τάσεων στον ελλαδικό χώρο, υπό την αιγίδα κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών. Σήμερα το μεσημέρι, η Microsoft συντονίζει συζήτηση για τη μετάδοση ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλο το φάσμα της ελληνικής αγοράς εργασίας, καλύπτοντας ευρεία θεματολογία θεμάτων από τον προγραμματισμό μέχρι τη ρομποτική και τις τελευταίες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Την Κυριακή, η IBM θα παρουσιάσει τις σύγχρονες τάσεις στην τεχνολογία του Cloud Computing και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν και να διαχειρίζονται έξυπνα τις δραστηριότητές τους. Η Google, στο περίπτερό της, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο πάντρεμα της τεχνολογίας με την πολιτιστική κληρονομιά, εμπνευσμένη από τη μοναδικότητα της Ελλάδας.

Ισως το πιο συναρπαστικό τεχνολογικό έκθεμα της ΔΕΘ, που έχει ήδη κινήσει το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων, είναι ο υπερσύγχρονος εξομοιωτής του μαχητικού αεροσκάφους F-35 Lightning IΙ της αμερικανικής αεροδιαστημικής εταιρείας Lockheed Martin, αλλά και ο εξομοιωτής των F-16 Viper στο περίπτερο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ο κάθε επισκέπτης καλείται να γίνει για λίγα λεπτά πιλότος, σε μια συναρπαστική εμπειρία προσομοίωσης της πτήσης με εξαιρετικό ρεαλισμό και λεπτομέρεια.

Με την ενθουσιώδη συμμετοχή των ΗΠΑ, με αναμενόμενο ρεκόρ συμμετεχόντων αλλά και με τη δυναμική παρουσία του πολλά υποσχόμενου χώρου των ελληνικών startup επιχειρήσεων, η φετινή ΔΕΘ ξεχωρίζει, θυμίζοντας φουτουριστικό τεχνολογικό πάρκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή