Η μεγαλύτερη αφαλάτωση

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγαλύτερη αφαλάτωση στην Ελλάδα για την παραγωγή πόσιμου νερού πρόκειται να δημιουργηθεί στον Δήμο Μαλεβιζίου, στην Κρήτη. Πρόκειται για την επέκταση υφιστάμενης μονάδας που λειτουργεί από το 2014 και εκμεταλλεύεται υφάλμυρο νερό από τις πηγές του Αλμυρού. Μάλιστα, ο δήμος σχεδιάζει την περαιτέρω επέκτασή της, ώστε να μπορεί να καλύψει μέρος των αναγκών και γειτονικών περιοχών.

Η σύμβαση για την επέκταση της αφαλάτωσης του Αλμυρού υπεγράφη χθες. Προβλέπει την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία (για πέντε χρόνια) μιας νέας μονάδας, δυναμικότητας 3.000 κυβικών ημερησίως. Η σύμβαση έχει προϋπολογισμό 1,35 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Το ενεργειακό κόστος

«Είμαστε ευλογημένοι που έχουμε τις πηγές του Αλμυρού, από τις οποίες εκβάλλει συνεχώς νερό προς τη θάλασσα, περίπου 1,8 εκατ. κυβικά ετησίως», λέει ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Κώστας Μαμουλάκης. «Καθώς το νερό των πηγών είναι υφάλμυρο, το ενεργειακό κόστος της αφαλάτωσής του είναι χαμηλό. Ο ανάδοχος θα συντηρεί και θα λειτουργεί τη μονάδα με σταθερή τιμή για 5 έτη στα 0,16 ευρώ/m3 και με δεσμευτική κατανάλωση ενεργείας στο 1 kwh/m3. Προσθέτοντας στην υφιστάμενη αφαλάτωση που παράγει 2.500 κυβικά την ημέρα ακόμα 3.000 κυβικά, φθάνουμε συνολικά στα 5.500 κυβικά ημερησίως, επομένως θα έχουμε τη μεγαλύτερη αφαλάτωση για πόσιμο νερό στη χώρα, δίνοντας λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας σε χρόνο-ρεκόρ». Την αφαλάτωση θα κατασκευάσει (μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019) και θα λειτουργεί η Sychem, η μεγαλύτερη από τις τρεις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο και οποία έχει κατασκευάσει και την υφιστάμενη μονάδα. Με το νέο έργο καλύπτονται εκτός από το Γάζι και τη Ροδιά, το Παλαιόκαστρο, το Μαδέ, η Λυγαριά και η Αγία Πελαγία.

Ο Δήμος Μαλεβιζίου, πάντως, σκοπεύει να προχωρήσει ακόμα περισσότερο. «Την περίοδο αυτή κατασκευάζονται έργα υποδομής και δίκτυα, επίσης με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ώστε να μπορούμε εύκολα να επεκτείνουμε κι άλλο την αφαλάτωση έως τα 15.000 κυβικά», λέει ο κ. Μαμουλάκης. «Στόχος μας είναι όταν προχωρήσουμε να μπορούμε να δίνουμε νερό και στην πόλη του Ηρακλείου».

Το πρόβλημα όμως στον νομό Ηρακλείου παραμένει οξύ. «Μέχρι και τα τέλη Αυγούστου συμπληρώναμε το δίκτυο με νερό από τον Αποσελέμη και δεν είχαμε σχεδόν καθόλου προβλήματα. Ομως το νερό του Αποσελέμη τελείωσε (έφθασε στο όριο ασφαλείας) και τα προβλήματα επανήλθαν, ιδίως στο κέντρο της πόλης. Ευτυχώς δεν είναι σημαντικά», υποστηρίζει ο επικεφαλής της ΔΕΥΑ Ηρακλείου, Γιάννης Ρασούλης. «Στο τέλος του καλοκαιριού είχαμε δύο ισχυρές βροχοπτώσεις, που μαζί με τη μείωση της κατανάλωσης από τους κατοίκους βοήθησαν κάπως την κατάσταση. Την περίοδο αυτή προσπαθούμε να “ισορροπήσουμε” το δίκτυο, χρησιμοποιώντας νερό από νέες γεωτρήσεις και την περιοχή της Τυλίσσου και ελπίζουμε ότι θα έχουμε έναν καλύτερο χειμώνα». Η ΔΕΥΑ προχωρά και αυτή στην εγκατάσταση αφαλάτωσης μέχρι την άνοιξη για να εκμεταλλευτεί νερό από τοπική γεώτρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή