Ο ΔΗΚΤΗΣ (08/09/18)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελευταίοι στην ανάπτυξη

Στις τελευταίες θέσεις στην Ευρωζώνη βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης, με βάση τα στοιχεία του β΄ τριμήνου. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χθες η Eurostat, με ρυθμό ανάπτυξης 1,8% το β΄ τρίμηνο, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη χειρότερη θέση, μετά τη Δανία (0,6%), την Ιταλία (1,2%) και τη Γαλλία (1,7%). Κατά μέσον όρο, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κινήθηκε με ρυθμό 2,1%, έναντι 2,4% το α τρίμηνο. Κι αυτά ενώ η χώρα βγαίνει μόλις από την ύφεση και θα έπρεπε κανονικά να τρέχει με υψηλές ταχύτητες για να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Οπως σχολίασε χθες στην εβδομαδιαία ανάλυσή της «7 Ημέρες Οικονομία» η Eurobank, η αρνητική απόκλιση σε σύγκριση με τα αντίστοιχα μεγέθη στην Ε.Ε. των «28» και την Ευρωζώνη συνεχίζεται. Η ποσοστιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο 2018 ήταν μικρότερη κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από τις αντίστοιχες επιδόσεις της Ε.Ε. των «28» και της Ευρωζώνης.

Ερχονται αλλαγές στις ταμειακές μηχανές

Αλλαγές στις ταμειακές μηχανές και στους φορολογικούς μηχανισμούς σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Προς το παρόν κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Ωστόσο, τα κρούσματα με τις πειραγμένες ταμειακές και τα λογισμικά που κυκλοφορούν είναι εκατοντάδες. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις είναι δύσκολο να εντοπιστεί το χακάρισμα με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει πολλά εκατ. ευρώ. Ηδη πάντως αναζητούνται λύσεις και στρέφονται στα συστήματα που χρησιμοποιούν άλλες χώρες. Από το νέο έτος θα γίνουν πολλές αλλαγές με στόχο πάντα τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Ελπίζουν σταδιακά σε αποσυμφόρηση

Στις 15 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι πόρτες των ειρηνοδικείων, που εκδικάζουν τις υποθέσεις του νόμου Κατσέλη. Ο τεράστιος αριθμός των υποθέσεων που έχουν συσσωρευθεί έχουν μετατρέψει τα ειρηνοδικεία σε «κατσελοδικεία», όπως εν είδει ευφυολογήματος χαρακτηρίζονται τα δικαστήρια που εκδικάζουν τις υποθέσεις του 3869, γνωστού ως νόμου Κατσέλη. Η ημερομηνία έναρξης των δικαστηρίων συμπίπτει με την ενεργοποίηση των αλλαγών στο νόμο που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα συμβάλει σταδιακά στην αποσυμφόρηση των ειρηνοδικείων.

Στηρίζουν τη διοίκηση της Praxia Bank

Τη στήριξή του στη διοίκηση της Praxia Bank και στον σχεδιασμό της για την ανάπτυξη της τράπεζας μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, έδωσε χθες ο βασικός μέτοχος και επικεφαλής του fund Atlas Merchant Capital, Bob Diamond, με την αυτοπρόσωπη παρουσία του στο Δ.Σ. της τράπεζας στην Αθήνα. Παρών στο διοικητικό συμβούλιο ήταν και ο πρόεδρος της Praxia Bank, Corrado Passera. Οι δύο άνδρες επανέλαβαν τη στήριξή τους στην Praxia Bank και τη διοικητική της ομάδα με επικεφαλής την κ. Αναστασία Σακελλαρίου για την υλοποίηση των σχεδίων μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, για την οποία ο Bob Diamond δήλωσε αισιόδοξος.

Μεγάλες προσδοκίες από τη «Χρυσή Βίζα»

Ακόμα μεγαλύτερη απήχηση εκτιμάται ότι θα έχει η επέκταση του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», που πλέον χορηγεί άδεια παραμονής και σε όσους πολίτες εκτός Ε.Ε. επενδύσουν τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε καταθέσεις, επενδυτικά προϊόντα, ή για την απόκτηση εταιρειών εντός Ελλάδος. Μέχρι πρότινος, η σχετική άδεια δινόταν μόνο με την απόκτηση ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ και πλέον επεκτείνεται και σε άλλου είδους επενδύσεις, πέραν της αγοράς ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι από τα μέσα του 2013 μέχρι τις αρχές του φετινού Ιουλίου, έχουν χορηγηθεί 2.881 άδειες, οι οποίες εκτιμάται ότι έχουν προσελκύσει επενδύσεις που προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ συνολικά. Οσον αφορά τις χώρες προέλευσης, η Κίνα παραμένει στην κορυφή με 1.351 άδειες, ενώ ακολουθούν η Ρωσία με 426 και η Τουρκία με 289 άδειες. Σημειωτέον δε ότι το 71,5%, ή 2.059 άδειες έχουν εκδοθεί στην Αττική, δείγμα της πρόθεσης των επενδυτών να εκμεταλλευτούν τα ακίνητά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή