Οικογενειακή υπόθεση

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τους λάτρεις του στίβου το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στο Βερολίνο είχε έναν μεγάλο πρωταγωνιστή, τον 17χρονο Νορβηγό δρομέα Τζέικομπ Ινγκεμπρίγκτσεν. Αμούστακος και με ακμή στο πρόσωπο, ο έφηβος ήταν ο μόνος αθλητής που κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια στους αγώνες τερματίζοντας πρώτος στα 1.500 μ. και στα 5.000 μ. Το αέρινο τρέξιμό του, με τον κορμό του να έχει ελαφριά κλίση μπροστά, η προσήλωση στο βλέμμα του, η απουσία μορφασμών πόνου όταν επιτάχυνε, δημιουργούσαν την εντύπωση ότι νικούσε αβίαστα, άνετα, ότι είχε γεννηθεί γι’ αυτό.

Πώς όμως κατάφερε να κερδίσει μεγαλύτερους σε ηλικία δρομείς τόσο εύκολα; Η απάντηση βρίσκεται στη μικρή πόλη Σάντνες της Νορβηγίας. Τα μεγαλύτερα αδέρφια του, Χένρικ και Φίλιπ, είναι επίσης εξαιρετικοί δρομείς μεσαίων αποστάσεων με μεγάλες διακρίσεις – μάλιστα ο Χένρικ βγήκε δεύτερος στα 5.000 μ. στο Βερολίνο. Ο Τζέικομπ δεν είχε πολλά περιθώρια να επιλέξει τι θα έκανε στη ζωή του. Δεν παρέκκλινε από την οικογενειακή παράδοση. Προπονητής όλων είναι ο πατέρας τους, Γκερτ. Αυτοδίδακτος στα μυστικά του στίβου ο ίδιος.

To νορβηγικό ντοκιμαντέρ «Team Ingebrigtsen» παρακολούθησε επί μήνες την προετοιμασία της οικογένειας αποκτώντας σπάνια πρόσβαση στην καθημερινότητά της. Ο Γκερτ ήθελε να πλάσει πρωταθλητές. Ξυπνούσε από μικρή ηλικία τα παιδιά του προτού χαράξει και, μόλις χτυπούσε το πρωινό σχολικό κουδούνι, εκείνα είχαν ήδη συμπληρώσει πάνω από μία ώρα άσκησης.

Στο ντοκιμαντέρ φαίνεται πόσο τελειομανής είναι ο πατέρας. Η αυστηρή παρουσία του ορισμένες φορές γίνεται ασφυκτική. Δεν φαίνεται να μη νοιάζεται για τα παιδιά του, αλλά από τα περιστατικά που βλέπουμε στο ντοκιμαντέρ είναι ξεκάθαρο ότι επιθυμεί να ελέγχει τις ερωτικές σχέσεις τους, τα ταξίδια τους, να παρεμβαίνει στην εξωαγωνιστική ζωή τους. Τους θέλει μόνο –ή κυρίως– αθλητές. Αλλα αδέρφια του Τζέικομπ (είναι συνολικά επτά παιδιά, έξι αγόρια και ένα κορίτσι) δεν άντεξαν αυτή την πίεση και τον οικογενειακό ανταγωνισμό. Κάηκαν προπονητικά και παράτησαν την άθληση.

Θα μπορούσε να πετύχει αλλιώς ο Τζέικομπ, αν δεν μεγάλωνε με αυστηρή πειθαρχία; Πώς θα μπορούσε να συναγωνιστεί τους πρωταθλητές της Αφρικής που από μικροί τρέχουν έως και 20 χλμ. καθημερινά μόνο για να πάνε στο σχολείο τους; Ακόμη κι αν το ταλέντο του δεν έμεινε ακατέργαστο, ένα είναι σίγουρο: ο Τζέικομπ δεν πέρασε μια τυπική παιδική ηλικία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή