Τα πρωθυπουργικά «θα» σε μια απομαγευμένη κοινωνία

Τα πρωθυπουργικά «θα» σε μια απομαγευμένη κοινωνία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατί είναι τόσο σημαντικό ή έστω και ενδιαφέρον για τους πολίτες αυτής της χώρας το γεγονός ότι ένας ακόμη Ελληνας πρωθυπουργός θα ανακοινώσει σήμερα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης παροχές και φοροελαφρύνσεις; Γιατί μας απασχολεί τι θα υποσχεθεί, προσθέτοντας, δηλαδή, μερικά ακόμη «θα» στην αρραγή αλυσίδα των «θα»;

Τι παραπάνω εξάλλου μπορεί να αναγγείλει ο κ. Τσίπρας μετά το περυσινό «θέλω να πω με αποφασιστικότητα ότι δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στην Ελλάδα που χρεοκόπησε»; «Χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μια άλλη Ελλάδα του σχεδιασμού της ισότητας, της ισονομίας, της αξιοκρατίας, του κοινωνικού κράτους, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης», είχε τονίσει. «Να δημιουργήσουμε θεσμούς για να μπορούμε να προστατεύουμε αυτό που ονομάζουμε δημόσιο συμφέρον». Τι έγινε πράξη από όλα αυτά;

«Η θετική προοπτική της χώρας είναι πλέον ορατή και αναγνωρίζεται τόσο από τους εταίρους μας, όσο και από τις διεθνείς αγορές», είχε πει τον Σεπτέμβριο του 2017.

Αντίθετα με τους πολίτες της, θα έπρεπε ίσως να συμπληρώσει, σήμερα το βράδυ, ακριβώς ένα χρόνο μετά. Το 89%, σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, πιστεύει ότι «η λιτότητα θα συνεχιστεί παρά το τέλος των μνημονίων».

Αλλιώς εκτιμούν την κατάσταση στη χώρα οι πολίτες της, αλλιώς η πολιτική ηγεσία της. Εξαιτίας, μάλλον, κι αυτής της «απόκλισης» η Θεσσαλονίκη γέμισε από χιλιάδες αστυνομικούς, ένστολους και μυστικούς. Επιπροσθέτως, τιμώμενη χώρα φέτος είναι οι ΗΠΑ, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται για τη διπολική διαταραχή της κυβέρνησης.

Υπάρχει περίπτωση, ύστερα από όσα έχουμε ζήσει τα τρία τελευταία χρόνια, μία ομιλία του πρωθυπουργού να επηρεάσει τόσο το 89% ώστε αυτό να μεταστραφεί και να αρχίσει να χαμογελά ευτυχισμένο για το μέλλον και τις προοπτικές που ανοίγονται, να χειροκροτεί «νέα ξεκινήματα», να πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οραματίζεται «νέα παραγωγικά μοντέλα» και «καινοτόμα εγχειρήματα»;

Αν είναι κρίσιμη η φετινή 83η ΔΕΘ, δεν είναι σε επίπεδο εμπορικών συμφωνιών που μπορεί να στεφθούν με επιτυχία χάρη στη διακριτή παρουσία των ΗΠΑ και 120 ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων. Είναι κρίσιμη, γιατί ο πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει σε σύνοψη τις πολλές αποχρώσεις και τη δυσφορία μιας κοινωνίας καθημαγμένης και, οριστικά, απομαγευμένης. Ακόμη κι αν ο κ. Τσίπρας, εκούσια ή ακούσια, θέλει να είναι αποκομμένος από την πραγματικότητα, το τοπίο που διαμορφώνεται στη Θεσσαλονίκη είναι πλήρες και αποκαλυπτικό. Γεμάτο από τα αγεφύρωτα ρήγματα που προκάλεσαν η άγνοια, τα ψέματα, ο καιροσκοπισμός και οι τακτικισμοί του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή