Προς έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit

Προς έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έκτακτη σύνοδο κορυφής για το Brexit η οποία θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο προσανατολίζονται οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Σ;yμφωνα με την ίδια πηγή, η επίσημη ανακοίνωση για τη Σύνοδο θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, η δε πιθανότερη ημερομηνία πραγματοποίησής της είναι η 13η Νοεμβρίου.

Καθώς απομένουν 200 ημέρες μέχρι την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε, η εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι στην άτυπη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας, οι ηγέτες των υπόλοιπων 27 χωρών-μελών της ΕΕ θα συστήσουν στον Μπαρνιέ να εργαστεί πάνω στις καλύτερες από τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Μέι, ενώ θα επιμείνουν ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί μια λύση για το ζήτημα των «σκληρών συνόρων» στην Ιρλανδία, ώστε να καταστεί εφικτή μια συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο.

 
Η «ειδική» σύνοδος που θα ακολουθήσει, πιθανότατα στις 13 Νοεμβρίου, θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να καταλήξουν στους όρους μιας πολιτικής διακήρυξης για τη μελλοντική σχέση μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας σε ό,τι αφορά το εμπόριο, την ασφάλεια, την αλιεία, την αεροπλοΐα και άλλα ζητήματα, προσθέτει η εφημερίδα.

 
Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέφυγαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα. Διπλωματικές πηγές ωστόσο επιβεβαίωσαν ότι αναμένεται μια τέτοια ανακοίνωση, διευκρινίζοντας όμως ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Νωρίτερα, μιλώντας κατά τη διάρκεια φόρουμ που διεξάγεται στη Σλοβενία ο αρμόδιος διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ χαρακτήριζε εφικτή την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit μέσα στις επόμενες έξι έως οκτώ εβδομάδες.

Τις δηλώσεις Μπαρνιέ αναδημοσίευσε στο twitter η βρετανική πρεσβεία στη Σλοβενία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή